Om Wroclaw

Wroclaw (tysk: Breslau) er i dag Polens 4 største by med ca 650.000 indbyggere. For fodboldinteresserede kan det nævnes at udtrykket “et Breslau” stammer fra maj 1937 hvor det danske landhold indkasserede et kæmpenederlag på 8-0 mod Tyskland.

Byen ligger ved Oderfloden og det er en meget interessant og flot by med en spændende historie.

Allerede omkring år 0 var Wroclaw en vigtig by der lå på handelsruten , ravruten , der gik fra Baltikum til Rom. Fra 1100 tallet blev byen underlagt Piast dynastiet og dette var tiden med størst udvikling i byen. Mange af byens flotteste bygningsværker stammer fra denne periode. I denne periode havde Wroclaw kontakt med så fjerne og forskellige lande som Irland, Frankrig, Italien og Rusland. 1600 tallet , under tysk styre , betød tilbagegang for Wroclaw , bl.a. lukkede det nye tyske styre akademiet. Istedet begyndte man at udbygge forsvarsanlæggene omkring byen og gøre den til et uindtageligt fort.

Wroclaw blev meget alvorligt beskadiget under 2den verdenskrig idet tyskerne havde omdannet byen til en fæstning. Hitler havde givet ordre til at forsvare byen til sidste mand hvilket betød at der kæmpedes fra hus til hus fra januar 1945 hvor russerne angreb byen. Først den 6 maj 1945 overgav byen sig og 2/3 af byen lå på dette tidspunkt i ruiner.

Efter 2 verdenskrigs afslutning blev de tyske indbyggere erstattet med polakker fra de landområder som Polen måtte afgive til Sovjetunionen, hovedsageligt var der tale om polakker fra byen Lvov (tysk: Lemberg) der i dag er 2den største by i Ukraine.

Polakkerne i Wroclaw mindes den tabte by Lvov og der er overalt i byen billeder, bøger, restauranter, kager og navne der henviser til Lvov. Ikke mindst udstillingskomplekset Panorama Raclawicka , et stort billedværk der oprindeligt fandtes i Lvov og som overlevede 2den verdenskrig. Billedet er et meget detaljeret panoramabillede forestillende den polske frihedshelt Tadeusz Kosciuszkos sejr over russerne i 1794. Du befinder dig midt i det 120 meter lange billede når du kommer ind i udstillingshallen. Billedet blev malet i 1894 til brug ved en stor udstilling i Lvov.

Wroclaw historie

Tidlig historie

Wrocław var kendt som en vigtig by allerede i det 8. århundrede. Wrocław blev ødelagt af mongolerne i 1241, men blev hurtigt genopbygget med hjælp af tyske indvandrere. I det 14. århundrede blev Wrocław en del af Böhmen og fra 1526 under Habsburgernes styre. I 1742 kom Wroclaw under Preussen. Industrialiseringen betød at Wroclaw voksede stærkt i det 19. århundrede og i 1900 havde byen cirka 420.000 indbyggere.

Efter 1945

I 1945 erklærede tyskerne byen “Festung Breslau”, og de voldsomme kampe om Wrocław varede 3 måneder, 70 procent af byen blev fuldstændig ødelagt. Efter krigen blev de tyske indbyggere deporteret og erstattet med polakker fra dele af det østlige Polen som blev en del af Sovjetunionen. En stor del af polakkerne i Wroclaw stammer fra byen Lviv der i dag ligger i Ukraine.

Find rejser til Wroclaw

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Wroclaw

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Wrocław Copernicus Airport

Wrocław Copernicus Airport Find flybillet til Wrocław Airport information Nyttig information om Wroclaw lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Wroclaw ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Wroclaw ?, se kort og...

Overnatning i Wroclaw

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Hoteller og lejligheder i Wroclaw

Overnatning i Wroclaw Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Wroclaw Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Wroclaw

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

Turistinformation Wroclaw

Her finder du information, kontaktoplysninger og kort til Wroclaw turistinformation, der ved alt om og kan hjælpe dig til den bedste oplevelse på din ferie. Søger du mere generel information og inspiration til en ferie i Polen og regionerne skal...

“Must See i Wroclaw”

Ostrów Tumski

De fleste bygninger i centrum blev ødelagt under anden verdenskrig med er blevet smukt genopbygget. Ostrów Tumski er en ø beliggende i Oderfloden og den ældste del af byen. Her ser du katedralen fra 10 århundrede der oprindeligt blev opført over flere århundrede (1224 – 1570). Under 2den verdenskrig blev kirken ødelagt da deponeret ammunition eksploderede. Efter 2den verdenskrig blev kirken genopbygget i sin tidligere form. Sankt Ägidius kirke fra 1230 er Wrocławs ældste bevarede bygning. På øen ligger også den botaniske have som blev anlagt i 1811.

Panorama Racławicka

Det spektakulære Panorama Racławicka er et cirkelrundt historisk maleri med omkreds 120 meter. Maleriet var malet til en udstilling i Lviv i 1894, men blev bragt til Wrocław af de mange polakker der blev flyttet til Wroclaw efter 1945.

Nationalmuseum

Nationalmuseet har en særlig fin samling af middelalderlig kunst.

Museum for arkitektur

Museet for arkitektur i et tidligere kloster fra det 16. århundrede har en udstilling der viser genopbygningen af Wroclaw efter krigen.

Rådhuspladsen

Byens gamle rådhus med det 66 meter høje karateristiske tårn hører til blandt et af europas flotteste. Første dele fra det 13. århundrede, er prydet af et astronomisk ur fra 1580 i gavlen. Omkring markedspladsen er der opført fine købmands huse fra det 16. århundrede der er utroligt flotte og nyrestaurerede , disse skaber et stemningsfyldt billede af rådhuspladsen som helhed. Elisabeth kirken er opført i gotisk byggestil blev ødelagt under krigen, men er fuldt restaureret.

Zoologisk have

Zoologisk have som er den største i Polen med ca 500 dyrearter og ca. 3000 dyr , haven er oprindeligt anlagt i 1865. Parken omkring Zoologisk have hvor du bl.a. finder den store sportshal Hala Ludowa bygget i 1913.

Hala Leopoldina

Universitetet hvor du bl.a. kan besøge den berømte og flot dekorerede barokke hala Leopoldina. Den flotte hovedbygning er stadig en fungerende del af universitetet, men den er også åben for turister.

Uniwersitet Wroclawski
Plac Uniwesytecki 1

Hundredeårshallen

Hundredeårshallen i Wroclaw hører så absolut til blandt en af de arkitektoniske seværdigheder du skal se. Hallen er på Unescolisten over verdens kulturarv. Hallen blev opført under ledelse af en tysk arkitekt, Max Berg, i 1913 til minde om Napoleons nederlag i slaget ved Leipzig.

Park Szcytnicki
ul. Wystawowa 1

Szczytnicki parken

Vil du lidt væk fra storbyens larm så er et besøg i Szczytnicki parken et godt tip. (Ligger ved hundredeårshallen). Her midt i storbyen finder du en smuk park med mere end 400 forskellige træsorter, der er også en del af parken der er omdannet til en japansk have, meget smuk. Adgang til parken er gratis, dog koster det lidt at besøge den japanske have, men det er det værd.

Gå ud i Wroclaw

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Tandlæger i Wroclaw

Tandlæge i Wroclaw Populære tandklinikker i Wroclaw FAQ om tandbehandling i Wroclaw Tandlægerejser til Wroclaw Vil du holde tandferie i Wroclaw kan du herunder læse mere om Polen og byen og du kan se mere om rejser og ophold.

Shopping i Wroclaw

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Wroclaw ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Wrocław
  fog
  7.2 ° C
  7.3 °
  6.6 °
  98 %
  0.5kmh
  68 %
  man
  15 °
  tirs
  14 °
  ons
  14 °
  tors
  16 °
  fre
  17 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5779

  Hvor ligger Wroclaw i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Dolnoslaskie

  Regionen Dolnoslaskie Fakta Indbyggere: 2973 (tus.), Areal: 19948 km2, Amter: 26, Kommuner: 169 Delstaten kan opdeles i 3 geografisk forskellige regioner startende med Oder lavlandet i nord efterfulgt af det bakkede område i midten af delstaten og sluttende med sudeterbjergene i den...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here