Om Torun

Torun (tysk: Thorn) er en af de ældste byer i Polen. De fleste mennesker kender den, som fødested for Kopernikus, en berømt matematiker og astronom, som var berømt i det 16. århundrede. Et af de steder, man skal se, når man besøger Torun, er den gamle by, sammen med deres gotisk inspirerede rådhus, der sammen er blevet kaldet et af de 30 smukkeste steder i verden. Med beboelse, der daterer tilbage til 1100 f.Kr., er der masser af historie at udforske i Torun, da det er en af de få større polske byer, der undgik den store ødelæggelse under Anden Verdenskrig.

Hvis du besøger Kopernikus’ hjemby, bør du, efter at have tilbragt en dag med at gå på opdagelse i den gamle by, sætte en eftermiddag til side til at udforske himlen over observatoriet med øjnene. Her har de et af de flotteste planetarier i hele verden, og du vil nyde alt, hvad de har at vise i bygningen. Der er interaktive udstillinger for børnene og masser af nostalgi for de voksne. Billetterne skal købes på forhånd, fordi observatoriet er så populært, så sørg for at planlægge besøget.

Det, der gør Torun til et sjovt sted at besøge, er, at der altid er noget at lave, så du kan slappe af og more dig. Efter du har set dig om i den Gamle By og på observatoriet og efter du har fået aftensmad, kan du tage dine bedste dansesko på og nyde pub scenen med steder som Lizard King. Levende musik er altid til at blive i godt humør af, når du kommer ud på dansegulvet og morer dig storartet. Drikkevarerne er rimelige i pris, så du ikke sprænger budgettet, men lad være med at være så sent ude, at du ikke kan komme op næste morgen og nyde mere af, hvad Torun har at byde på!

Den tyske ridderorden var en vigtig del af regionens historie, og deres slot ligger lige her, så man kan udforske det. Hvis du ikke forstår polsk kan det anbefales at tage en parlør med, før du tager afsted, hvis du gerne vil læse oplysningerne på skiltene, men selv uden vil du nyde at gå rundt i ruinerne af dette historiske slot. Udforsk fangekældrene og se hvor uhyggelige de er! Det er en god dagstur, der er fuld af historie, på en solrig dag.

Torun betragtes i vide kredse som en af regionens smukkeste byer, og når du besøger den, vil du forstå hvorfor. Med levn fra middelalderen overalt, moderne bekvemmeligheder, når du har brug for dem, og service med et smil overalt, hvor du kommer hen, bringer en tur til Torun virkelig det bedste ud i dig. Gå på opdagelse og slap af på en måde, du aldrig troede mulig, når du ser disse seværdigheder og mange flere.

Torun historie

Fra ca 1300 fk har der været bosættelser i området der ligger langs med Vistula / Wisla floden. I romertiden passerede rav ruten stedet. I den tidlige middelalder var der flere bosættelser i området hvoraf den vigtigste lå der hvor Torun i dag ligger, denne bosættelse var beskyttet af en hestskoformet træmur og bosættelse bevogtede et godt overgangssted for folk der skulle krydse floden.

Med ankomsten af stormesteren fra ridderordenen varsledes nye tider for Torun. I 1222 fik ridderne overdraget byen Losice, i 1225 fik han ordenen til at være beskyttere mod Preussiske tropper og i 1228 efter forhandlinger fik ordenen overdraget Chelmo regionen. I 1233 får byen sine rettigheder efter Chelmno dokumentet, korsridderne har givet byen navnet Torun efter den fæstningen Torun de måtte opgive i Palæstina.

I midten af 1200 tallet startede byggeriet af korsridderborgen i Torun, dette var den første ridderborg i sten der blev opført på Polsk jord. Det var senere også det første sted hvor borgerne gjorde oprør mod ridderne.

På grund af den hurtige ekspansion af byen var der snart ikke plads til flere indbyggere inden for bymuren og der anlagdes en ny bosættelse uden for bymuren øst for byen , i 1264 fik denne del der kaldtes den nye by selvstændige byrettigheder. Efter slaget ved Grundwald (tysk: Tannenberg) den 14.10.1410 hvor korsridderne led nederlag var Torun stedet hvor man underskrev fredsaftalen, den 1ste Torun fredsaftale.

Den 6 februar 1454 angreb Toruns borgere slottet og dette startede et generelt oprør mod ridderne i hele Preussen. Efter en kort belejring af slottet overgav ridderne sig og da ridderne forlod slottet beordrede bystyret slottet ødelagt og ruinerne skulle tjene som advarsel.
Efter den Polske konge assisterede de Preussiske byer i deres bestræbelser på at smide korsridderne ud, gik revolten langsomt over i det der kaldes 13 års krigen som senere endte med underskrivelsen af den anden Torun fredsaftale. Denne fredsaftale indebar at byerne Torun, Gdansk, Elblag, Chelmno, Swiecie og Malbork igen blev en del af Polen.

Frem til det 18 århundrede fortsatte byen til stadighed sin positive udvikling men op igennem det 18 århundrede var det nedgangstider for byen, i det 16 århundrede boede 36.000 mennesker i byen men dette tal var 200 år senere faldet til 5.000. Under svenskernes belejring af Torun i 1703 blev byen alvorligt beskadiget, i mange år kunne byen ikke returnere til sit tidligere udseende idet den svenske konge havde forlangt at byen betalte 160.000 daler. Indbyggerne led under sygdomme og hungersnød. Først i midten af 1700 tallet kunne indbyggerne starte genopbygningen af Torun.

Den anden deling af Polen i 1793 var et chok for både Toruns indbyggere og landet i hele taget. Den 23 januar 1793 beordrede bystyret portene lukket for de fremmarcherende Preussiske tropper, dette var ment som en protestaktion idet der kun var 50 soldater til at forsvare byen. Denne begivenhed markerede begyndelsen på 100 års Preussisk styre kun afbrudt af Napoleonskrigene.
Nu var byen beliggende nær den Preussisk – Russiske grænse og handelsruterne mistede deres betydning, nu var byen kun vigtig som en strategisk garnisionsby og alt i byen var dikteret af militæret , selv anlæggelsen af jernbane til Torun var af militære hensyn. De eneste nybyggerier der blev tilladt i Torun , på nær militære anlæg, var bygninger der hurtigt kunne nedrives hvis dette skulle blive nødvendigt af militære hensyn.

Torun kom tilbage til Polen i 1920, men den 7 september 1939 marcherede Hitlers tropper ind i byen og indledte en rædselsæra for Polen og for Torun. Ved 2den verdenskrigs afslutningsfase beordrede Hitler byen gjort klar til langstidsforsvar , natten til den 31 januar 1945 marcherede 20.000 tyske soldater ud af Torun mod Grudziadz i den tro at de kunne bryde igennem de sovjetiske linier der, af denne grund foregik ingen egentlige kamphandlinger i byen og Torun blev sparet for voldsomme ødelæggelser.

Find rejser til Torun

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Kør selv bilferie til Torun

Kør selv ferie til Torun Oplev det centrale Polen og Torun i egen bil eller MC. Tag på kør selv ferie til Polen der stadig er et af europas billigste rejselande. Sov godt i Torun Find inspiration til hvordan du kan komme...

Tog til Torun

Togrejser til Torun Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med tog, vi har indarbejdet et kort over togstationen i Torun så du kan se hvor stationen ligger i forhold til centrum. Er der direkte tog til Torun...

Hvordan kommer du til Torun

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Bydgoszcz I. J. Paderewski Airport

Bydgoszcz Airport Find flybillet til Bydgoszcz Airport information Nyttig information om Bydgoszcz lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Bydgoszcz ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Bydgoszcz ?, se kort og hvor...

Overnatning i Torun

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Turistinformation Torun

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Torun”

Rådhuset

Bygningen hører til blandt de flotteste middelalderbygninger i europa, oprindeligt opført i slutningen af 1300 tallet efter at byen havde fået privilegier af stormestern for ridderordenen. Bygningen er senere ombygget i flere etaper. Under Toruns belejring af Svenske tropper i 1703 blev dele af rådhuset ødelagt af brand idet svenskerne bombarderede byen med granater, i midten af 1700 tallet stod rådhuset genopbygget i den form det har i dag. Efter anden verdenskrigs afslutning blev der indrettet bymuseum i rådhuset (Toruń Regional Museum eller Muzeum Okręgowe på polsk)

Kopernikus monumentet

Står foran byens rådhus. Monumentet blev rejst i 1853 og er lavet af Frederich Abraham Tieck , skulptør fra Berlin. Monumentet blev lavet på bestilling af det Tyske Kopernikus societet. Den latinske inskription på granitsøjlen lyder :
Nicolaus Copernicus Torun borger flyttede jorden og stoppede solen og skyerne

Stjernehuset

Kamienica Pod Gwiazdą er en af Toruns flotteste bygninger opført i slutningen af 1600 tallet, sidemurene fra de tidligere gotiske borgerhuse er bevaret. Facaden med den meget flotte ornamentering rigt på plante og blomstermotiver. På toppen den 8 takkede stjerne der har givet bygningen dens navn. I dag er der museum i bygningen, det første Polske museum for kunst fra det fjerne østen.

Skt. Mariakirken

Kirken blev anlagt af Franciskanere i begyndelsen af 1200 tallet formegentlig som en trækonstruktion. I 2den halvdel af 1300 tallet blev kirken ombygget til en treskibet stenkirke 60 meter lang og 27 meter høj.

Helligåndskirken

Denne kirke blev opført i 1700 tallet som en protestantisk kirke. Kirken stod færdig i 1756 og var da uden tårn, det nuværende tårn er opført mellem 19897 og 1899 og er 64 meter højt. Kirken blev ramt af brand som ødelagde orgelet i 1989.

Springvandet

På den vestlige side af byens gamle rådhusplads står springvandet som er lavet af Berliner skulptøren George Wolf i 1914. Bronzefiguren står på en sokkel af sandsten, på fontænen ses 8 frøer. Legenden fortæller at Torun engang var invaderet af frøer , en ung mand kom forbi og han spillede så smukt på violin at frøerne fulgte efter ham ned til floden.

Artusz gård

Bygningen står på sydlige del af torvet og er opført i 1891 , bygningen har gennem de sidste år gennemgået en restaurering og vil blive Torun kultur center. Koncertsalen er genopbygget nøjagtig som den stod i 1891.

Kopernicus fødested

Kopernicus født 19/2 1473 er byens store søn, der påviste at jorden drejer omkring solen. Hans fødested gennemgik i 1962 en restaurering der førte bygningen tilbage i oprindelig sti. Det er et typisk Torun borgerhus. I dag er der museum i huset.

Det skæve tårn

Navnet kommer fra hældningen på tårnet 1,4 meter. Tårnet var oprindelig en del af den gamle bymur bygget i 1400 tallet , oprindeligt et strunkt tårn på 15 meter men sunket i den ene side.
Allerede i middelalderen begyndte tårnet at synke på grund af den sandede undergrund , tårnet vedblev at synke indtil det nåede fastere grund.

Johannes Døberen kirken

Kirken er den ældste gotiske kirke i regionen, kirken kan dateres tilbage til dengang Torun fik sine byrettigheder i 1233. I sidste halvdel af 1200 tallet fik kirken sine 3 skibe, i 13 og 1400 tallet blev kirken udvidet således at den nåede en længde på 56 meter og 27 meters højde.
I 1406 kollapsede kirketårnet men opførelsen af et nyt blev straks påbegyndt og nåede snart en højde af 52 meter. I dette tårn blev hængt en imponerende klokke der vejer 7 tons og med en diameter på 2,17 meter, klokken hedder Tuba Dei (Guds trompet) og den er en af de største kirkeklokker i Polen.

Borgergården

Borgergården stammer fra 1400 tallet, man mener at matrialerne til bygningen oprindeligt stammer fra slottet der blev ødelagt af byens borgere i 1454. Huset var sommer residens for medlemmer af Skt Georgs gildet. Bygningen er igennem de sidste år blevet fært tilbage til sin oprindelige stil.

Dabskis palads

Dette palads blev opført i 1600 tallet i stedet for 2 gotiske borgerhuse der stod på stedet. Den meget flot dekorerede med blomster- og plantemotiver. Bygningen er opkaldt efter dens første ejer Stanislaw Dabski , politiker og biskop af Chelm. Indtil slutningen af 1700 tallet var ejendommen i Dabski eje , senere officersmesse først for den Preussiske og senere for den Polske hær. I dag er det Copernicus universitetet der holder til i bygningen.

Kloster porten

1 af de 8 porte der var ind til byen i middelalderen. Porten er opført i første halvdel af 1300 tallet og har fået navn efter Benedektiner klosteret der lå ved siden af porten.

Sømands porten

En anden af Toruns byporte der vender ud mod floden for enden af gaden med samme navn. Porten er oprindeligt opført i første halvdel af 1300 tallet men er ombygget mange gange siden og har derfor kun småbidder af sit oprindelige udseende tilbage.

Bro porten

Denne port blev opført i 1432 .

Ridderborgen

Slottet i Torun var det første i Chelm distriktet. Korsridderne ledte efter det mest fordelagtige sted at anlægge en borg og valget faldt på de stejle banker mod Vistula floden hvor borgen blev bygget i hesteskoform. Senere udgravninger viser at der allerede i 900 tallet må have været en borglignende konstruktion på stedet.
Omkring 1236 påbegyndte korsridderne opførelsen af først et borgkompleks i træ senere ombygget i sten. I 1420 udbrød der brand på slottet men byens borgere gjorde intet for at hjælpe ridderne , hvilket signalerede at korsriddernes storhedstid var ved at ebbe ud.
Den 4 februar 1454 belejrede Toruns borgere slottet og indtog det efter blot 4 dages belejring. På befaling af byrådet ødelagde borgerne slottet til skræk og advarsel.

Skt Jacobs kirken

Kirken stammer fra 1300 tallet og var tidligere domkirke i det der kaldtes den nye by. Opførelsen blev påbegyndt i 1309 og blev afsluttet i 1350. Kirken hører til blandt de største gotiske kirker i Polen.

Artelleri arsenalet

Kan dateres tilbage til 1824 , i byens Preussiske periode. I 1959 blev bygningen omdannet til etnografisk museum og området omkring bygningen lavet om til udendørs etnografisk museum.

Gå ud i Torun

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Torun

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Torun ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Toruń
  clear sky
  3.5 ° C
  5.1 °
  0.8 °
  82 %
  2.6kmh
  0 %
  ons
  17 °
  tors
  23 °
  fre
  24 °
  lør
  17 °
  søn
  13 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Torun i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Kujawsko-Pomorskie

  Regionen Kujawsko-Pomorskie Indbyggere: 2.100 (tus.), Areal: 17970 km2, Amter: 19, Kommuner: 144 Denne del af Polen er ganske interessant med en mængde historie , det var bl.a. her i regionen at korsridderne huserede i middelalderen. Største byer i regionen : Bydgoszcz Torun Grudziadz Wlochawek Inowroclaw

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here