Indhold: Guide, Rejsetilbud, Terminaler, Turistinformation, Shopping, Vejrudsigt

Cityguiden hjælper dig til at finde det bedste i byen

polennu.dk - Nyheder fra Polen på dansk

Bliv klogere på polennu.dk

Om Szczecin

Szczecin (tysk: Stettin) Polens syvende største by, med 430.000 indbyggere burde være kendt af rigtig mange danskere, faktisk har vi siden vikingetiden haft vores gang i byen. Byen er en af europas største havne- og værfts byer, selvom den ligger ca. 60 kilometer fra Østersøen. Igennem de sidste 25 år har Szczecin haft mange danskere på besøg, disse mange mennesker er som regel kommet for at udnytte de mange gode handelsmuligheder på især de store markeder hvor der sælges alt mellem himmel og jord.

Szczecin ligger strategisk godt placeret ved Oder floden og denne placering har gennem historien gjort Szczecin til en eftertragtet by der har været Dansk, Svensk, Prøjsisk, Tysk, Fransk og Polsk. Hvis man havde valgt den naturlige grænsedragning efter anden verdenskrig ligger Szczecin på Oders venstre bred og burde dermed have været Tysk.

Men Szczecin er andet end blot handel, byen gemmer på en fantastisk historie om en bys storhed og fald (forfald) og samme bys kamp for igen at komme op blandt de vigtige Europæiske byer, det er denne historie vi gerne vil være med til at gøre mere kendt. Szczecin er i dag en by hvor man gør meget for at restaurere de gamle imponerende bygningsværker, der på trods af omfattende ødelæggelser under anden verdenskrig, er tilbage i byen.

Det er de færreste Danskere der har set alle facetter af Szczecin. Byen kaldes faktisk også “Polens Paris” på grund af det særegne gadeprojektering der er inspireret af gadeprojekteringen i Paris med de mange rundkørseler og store brede boulevarder. Szczecin er en meget stor by der dækker et areal på ca. 300 km2 og byen gemmer også på en utrolig smuk og fremmedartet natur, faktisk er store dele af byen dækket af grønne områder samt vandområder, her kan man midt i storbyen støde på hav- og fiskeørne.

I den “gamle by” koncentreret omkring byens ældste rådhus er man i gang med at genskabe gadebilledet fra det gamle Szczecin idet man bygger nyt oven på de gamle fundamenter der bliver gravet ud. I dette spændende område åbner der flere og flere restauranter og pubber der er et besøg værd.

Men man kan også nemt tilbringe en miniferie med at undersøge de mange flotte bygningsværker suppleret med afslapning i den skønne natur i og omkring byen. En sejltur på Oder floden er en meget spændende og stærkt afvekslende oplevelse, man oplever hele tiden kontrasten mellem industri og storby på den ene side og uberørt natur på den anden side meget tæt på.

Szczecin historie

7-6 årh f.k.
De første spor af urslavisk befolkning.
9 årh
En stor borg af træ og med jordvold blev anlagt og omkring borgen skød en fiskerby med havneanlæg op.
10 årh
Szczecin kan nu betegnes som et handelscentrum med et bybillede.
967-972
Den Polske kong Mieszko 1 erobrer byen
990
I Mieszko 1 retsskrift til Pave Johann den 15. Dagome ludex forekommer bynavnet “Shinesghe”, dette bynavn kan identificeres som værende Szczecin.
10-12 årh
Byen får et handelsmæsigt opsving og vokser støt og roligt
1124
Den Tyske biskop Otto von Bamberg indfører kristendommen til Szczecin og i forbindelse hermed påbegyndes byggeriet af 2 kirker
1185-1223
Szczecin er under Dansk styre
1278
Byen bliver medlem af Hanse-forbundet
1532
Pommeren deles og byen tilhører hoffet ved Volgast
1630
Svenske tropper erobrer byen og den Svenske kong Carl 2 Gustav tvinger den Pommerske hertug Bogislaw 14 til at underskrive en forbundstraktat.
1630-1636
Svenskerne udbygger fæstningsanlæggene i og omkring Szczecin for at bruge byen som udgangspunkt for krigen mod Polen.
1637
Den sidste Hertug af slægten Gryf, Boguslaw 14 dør og byens forvaltning ligger nu i hænderne på den Svenske guvernør.
1646
Den Vestfaliske fred giver Sverige herredømmet over Szczecin og kystområderne mens den sydlige del af landet tilfalder Brandenburgerne.
1711
Danske, Russiske og Polske tropper invaderer Pommeren og i 1713 belejres Szczecin, 6 oktober 1713 overtages magten af hertug Vilhelm d 1ste af Brandenburg. Garnisionen i byen udbygges og chefen for garnisionen bliver Kristian von Anhalt-Zerbst.
1720
Stockholm freden, Sverige sælger Szczecin til Preussen for 2 millioner daler
1724
Udbygning af fæstningsanlæg påbegyndes under ledelse af en kendt Holllandsk arkitekt Gerhard Cornelius van Wallrave, han var ansat ved det prøjsiske hof under Kong Frederich Vilhelm.
1729
I kommandantens palads fødes prinsesse Sophia Augusta Frederikka von Anhalt Zerbst. I 1745 giftede hun sig med arvningen til den russiske trone Peter Ullrich af Holstein senere Tsar Peter III og hun blev således kendt som kejserinde Katarina den Store
1806-1813
Prøjsiske nederlag ved Jena og Auerstadt, Szczecin besættes af Franske styrker
1843
Jernbanen Stettin – Berlin anlægges og befæstningen omkring Szczecin nedlægges
1875
Man beslutter at nedlægge fortifikationerne og Szczecin ændrer karakter fra at være en fæstnings- og garnisionsby til en blomstrende industriby.
1900
Byen har nu 200.000 indbyggere
1939-1944
Szczecin er en vigtig by med store fabriksanlæg og et vigtigt støttepunkt for den Tyske krigsmarine. Man påbegynder på værftet bygningen af et, ikke fuldendt, hangarskib “Graf Zeppelin”
August 1944
Szczecin udsættes for massive tæppebombardementer fra engelske og amerikanske maskiner. 90% af centrum lægges i ruiner.
26/4 1945
Hitler har omdannet byen til en stor fæstning og en 2 måneder lang Russisk belejring af byen påbegyndes, Szczecin er således en af de sidste tyske byer der overgiver sig.
5/7 1945
Byen overgives til polsk forvaltning, russerne demonterer alle brugbare tyske fabriksanlæg og polakkerne overtager således en by der ligger i ruiner og uden brugbar infrastruktur.
1970
Julemåneden starter med store arbejderprotester mod det kommunistiske styre, partihovedkvarteret sættes i brand.

Find rejser til Szczecin

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse til Szczecin ?

Busrejser til Szczecin

Busrejser til Szczecin Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med bus, vi har indarbejdet et kort over busterminalen i Szczecin så du kan se hvor terminalen ligger i forhold til centrum. Er der direkte bus til Szczecin...

Kør selv bilferie til Szczecin

Kør selv ferie til Szczecin Oplev det nordlige Polen og Szczecin i egen bil eller MC. Tag på kør selv ferie til Polen der stadig er et af europas billigste rejselande. Sov godt i Szczecin Find inspiration til hvordan du kan komme...

Tog til Szczecin

Togrejser til Szczecin Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med tog, vi har indarbejdet et kort over togstationen i Szczecin så du kan se hvor stationen ligger i forhold til centrum. Er der direkte tog til Szczecin...

Hvordan kommer du til Szczecin

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Szczecin–Goleniów Solidarity Airport

Szczecin–Goleniów Airport Find flybillet til Szczecin Airport information Nyttig information om Szczecin lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Szczecin ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Szczecin ?, se kort og hvor...

Overnatning i Szczecin

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo i Szczecin ?

Hoteller og lejligheder i Szczecin

Overnatning i Szczecin Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Szczecin Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Szczecin

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

Tandlæger i Polen

Tandlæge i Polen Populære tandferie destinationer FAQ om tandlæge i Polen Tandlægerejser til Polen Vil du holde tandferie i Polen kan du herunder læse mere om Polen og de forskellige byer der er populære tandferie destinationer og du kan se mere om rejser...

Tandlæger i Szczecin

Tandlæge i Szczecin Populære tandklinikker i Szczecin FAQ om tandbehandling i Szczecin Tandlægerejser til Szczecin Vil du holde tandferie i Szczecin kan du herunder læse mere om Polen og byen og du kan se mere om rejser og ophold.

Turistinformation Szczecin

Her finder du information, kontaktoplysninger og kort til den lokale turistinformation, der ved alt om og kan hjælpe dig til den bedste oplevelse på din ferie. Søger du mere generel information og inspiration til en ferie i Polen og regionerne...

“Must See i Szczecin”

2. Postkontor nummer 2 er en gruppe bygninger designet af en lang række forskellige arkitekter. Der har været bygget på bygningen i faser fra 1872 og helt frem til 1ste verdenskrigs udbrud. Specielt interessant er hovedhallen med skylight og mange spændende detaljer.
3. Barakkerne, en af oprindeligt 2 bygninger opført i 1776 for personalet ved “Snegleporten”. Bygningerne havde tilsammen 192 værelser der beboedes af soldater og disses familier.
4. Del af bymur med mindeplade er fragmenter af den oprindelige bymur. I 1957 afsløredes en mindeplade til minde om 300 året for Polske troppers under ledelse af general Stefan Czarniecki ankomst til Stettin.
5. Sankt Johns kirke er en gotisk 3 skibet kirke bygget i det 14 årh. af Fransiskaner munke der kom til byen i 1240. Seværdigt i kirken er især alteret og de flotte vægmalerier der kan dateres til starten af det 15 årh.
6. Langebro og Toldkontoret. Den nuværende langebro blev bygget i 1959 som erstatning for den under krigen ødelagte Hansabrücke (1903). Der har været bro her på stedet siden 1283. Toldkontoret blev åbnet i 1908 og det er stadig i dag toldkontor.
7. Gamle rådhus (Bymuseum) er en malerisk gotisk bygning der kan dateres tilbage til midten af det 15 årh. I midten af 1600 tallet blev den gavl der vendte ud mod byens gamle torv ændret fra gotisk til barok byggestil. I 1879 blev bygningen nedlagt som rådhus og fra 1975 har Stettins bymuseum til huse i bygningen.
8. “Den nye gamle bydel” er vel den mest dækkende betegnelse for området omkring byens gamle torv. Her påbegyndte man i 1995 opførelsen af 144 boliger der har det til fælles at de står nøjagtigt oven på de gamle fundamenter fra det udgravede gamle Stettin. På denne måde vil man genskabe det gamle gademiljø med små torve og smalle stræder. Et rigtigt spændende og meget se værdigt projekt.
9. Loitz huset er en sen gotisk / tidlig renaissance bygning opført i 1547. Huset tilhørte Loitz familien der var en indflydelsesrig købmandsfamilie. Familien gik konkurs i 1572 og huset har siden da skiftet hænder mange gange. I dag huser det kunstakademiet.
10. De Pommerske fyrsters slot. Begyndelsen på slottet kan dateres tilbage til 1346 hvor fyrst Barmin den III opførte en stenbygning hvorfra man kunne kontrollere flodtrafikken på Oder. Siden blev denne stenbygning udbygget i flere omgange. Under 2den verdenskrig blev slottet fuldstændig ødelagt men er blevet genopført og tjener i dag som kulturhus med opera, operette, koncertsale, galleri, restauranter, turist information og souvenir forretninger.
11. Staldene er en bindingsværk bygning fra begyndelsen af det 17 årh. I dag huser bygningen en afdeling af Stettins universitet.
12. De 7 kappers tårn kan dateres tilbage til begyndelsen af det 14 århundrede. Tårnet tjente som fængselstårn frem til 1723. Oprindelig var tårnet en del af middelalder Stettins befæstning. Byens mure var ialt 2510 meter lange heraf 610 meter langs Oder. Der var 4 hovedporte, 7 rundtårne, 14 firkantede tårne, 1 hexagonal tårn og 15 halvtårne.
13. Søfartsskolen beliggende på Waly Chrobrego består af 2 bygninger hvor den sydlige del er opført 1903 og den nordlige i 1921.
14. Søfartsmuseet stod færdigt i 1913, her kan man se samlinger tilegnet søfart, skulpturer og etnografiske udstillinger fra Afrika, Asien, Polynesien og Syd-Amerika.
15. Regeringsbygningen er en gruppe bygninger der stod færdige i 1911. Facaden er rigt dekoreret med skulpturer. Bygningen huser i dag den Pommerske delstatsregering.
16. Waly Chrobrego eller Haken terrasse er det imponerende sandstens trappearrangement opført i årene 1902-07 efter beslutning af byens daværende borgmester Herman Haken.
17. Adam Mickiewisz statuen som hyldest til den kendte Polske digter afsløret den 3 maj 1960. Indtil 2den verdenskrigs afslutning stod her en bronzestatue af Kejser Friedrich III til hest, denne statue var lavet af Ludwig Manzel.
18. Kongeporten opført i 1727 efter tegninger af G.C.Wallrave, porten havde tidligere det meget prangede navn “porten hvor man hylder Preusserne”. En mindeplade på østvæggen afsløret i 1999, til minde om den Polske general Desydery Chlapowski der var fange i Stettins fort i 1833.
19. Skt Peter og Paul kirken er en gotisk kirke fra 14 årh. meget flotte ydermure og indenfor interessante malerier.
20. Masten fra damperen “Konstanty Maciejewisz” blev rejst i 1989 på stedet hvor tidligere lå Stettins teater som blev lagt i ruiner under 2den verdenskrig.
21. Professorenes huse er placeret langs den nordlige sektion af 14 årh bymure. Efter 2den verdenskrig er husene genopført i den form de havde i det 18 årh.
22. Jomfru Maria skolen opført i 1832, her på stedet lå tidligere Maria kirken som blev ødelagt efter lynnedslag i 1789, kirken var dengang den smukkeste kirke i Stettin.
23. Gaden Farna nummer 1, på denne adresse fødtes i 1729 den senere Russiske kejserinde Katarina den Store.
24. Sankt Jakobs domkirken er en meget stor treskibet gotisk kirke, beliggende hvor der lå en trækirke fra 1187. Byggeriet af kirken startede i 1375 på fundamentet af denne trækirke. Under 2den verdenskrig blev kirken meget alvorligt ødelagt men er nu genopbygget. Tårnet på kirken ser lidt afstumpet ud, p.g.a. materialemangel kunne man ikke rekonstruere det oprindelige tårn der var 119 meter højt men måtte nøjes med det nuværende der er knap halvt så højt. Klokken fra det oprindelige tårn stammer fra 1681 og den vejer næsten 6 tons, dette var for meget til det rekonstruerede tårn og klokken blev derfor ophængt i et stativ ved siden af kirken.
25. Flora monumentet, en tidlig 1800 tals barok statue (J.G.Blume)
26. Ørnefontænen (Grael) er en meget smuk barok fontæne rejst i 1732.
27. Paladset under globen er en flot barok bygning opført i 1726 og fødested for den Russiske kejserinde Maria Fiodorowna, anden kone til Zar Paul I. I dag huser bygningen afdeling af Stettins universitet.
28. Velthusen paladset opført i 1778 af Stettiner købmanden G. Ch. Velthusen. Oven over vinduerne på 2den sal kan man se 20 buster af kendte komponister. I dag huser bygningen musikskolen.
29. Pommerske landags bygning (nationalmuseum). Dette barok palads blev opført i 1727 efter tegninger af G.C.Wallrave. Bygningen blev omdannet i 1885-1888 men i 1930 blev bygningen rekonstrueret i sin oprindelige form. I dag er der nationalmuseum i bygningen.
30. 13 musers bygning blev opført i 18 årh. og ombygget i 19. årh. Bygningen blev ødelagt under 2den verdenskrig og blev siden genopført. I dag er der museum for moderne kunst i bygningen.
31. PKO banken dette flotte bygningsværk i barok stil stod færdigt i 1895 efter tegninger af E. Drews. På balkonen over hovedindgangen er det værd at bemærke de 2 statuer en ridder og en jordbesidder.
32. Hovedpostkontoret er en imponerende bygning i neogotik der stod færdig i 1905 efter tegninger af Hintze. Facaden er meget rigt dekoreret med mange flotte detaljer.
33. Skt John Baptist kirke bygget i 1890 for det katolske samfund. indenfor en mindeplade for de Tysk katolske præster der blev myrdet af nazisterne.
34. Børnehospitalet er en gruppe af bygninger opført 1893-1894, udvidet i 1904 og igen i mellemkrigsårene. I 1931 blev det kontorer for byens sundhedsvæsen og efter 2den verdenskrig blev der indrettet børnehospital i bygningerne.
35.General Anders pladsen er en park anlagt på den tidligere garnisionskirkegård. I parken finder man en mindesten dedikeret til Franske krigsfanger fra 1870-71 krigen. “Til minde om Frankrigs heroiske sønner, ofre for Tysk fangenskab”.
36. Hellige Jesus Kristi hjerte kirken opført i årene 1913-19 som garnisionskirke. Det var den første Prøjsiske bygning opført i stål og beton.
37. Skt Adalbert garnisionskirke er en neogotisk kirke med et 65 meter højt tårn opført i 1906-09. Seværdigt inde i kirken er et mosaikbillede af Skt Adalberts martyrdød, det 16 stemmige orgel og urnerne indeholdende aske fra 2den verdenskrigs slagmarker.
38. Kornel Ujejski statuen lavet i 1901 af Antoni Popiel stod oprindeligt i Akademigaden i Lvov. Statuen blev flyttet til Stettin og afsløret i december 1957, på bagsiden af piedestalen poetens ord “Vær lykkelige mit folk”.
39. Brama Portowa tidligere Berliner Tor stod færdig i 1740 efter tegninger af G.C.Wallrave. På gavlen våbnene fra de Prøjsiske provinser, på vestgavlen ser man viadrus, Oders gudinde, og et Stettin billede.
40. Det nye rådhus (det røde rådhus) er en neogotisk bygning tegnet af Kruhl færdigopført i 1879. To af Stettins mest kendte borgmestre styrede byen fra denne bygning, Herman Haken og Fryderyk Ackermann. I dag huser bygningen maritime kontorer.
41. Anker monumentet, her stod oprindeligt en statue af Stettins kvindesymbol, Sedena, tegnet af Manzel og afsløret i 1898. Statuen forsvandt sporløst i 1945.

Gå ud i Szczecin

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve i Szczecin ?

More

  Shopping i Szczecin

  Hvad er billigt i Polen ?

  Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

  I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

  Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

  Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

  Moms i Polen

  Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

  23 procent er den generelle momssats
  5 procent er momssatsen for fødevarer
  8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

  Åbningstider i forretninger

  Mandag til fredag 10 - 19
  Lørdag 10 - 14
  Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

  Åbningstider i indkøbscentre

  Mandag til fredag 10 - 21
  Lørdag 10 - 20
  Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

  Åbningstider på markeder

  Mandag til fredag 10 - 17
  Lørdag 10 - 14
  Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

  Hvor vil du shoppe ?

  More

   Hvordan er vejret i Szczecin ?

   Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

   Szczecin
   overcast clouds
   14.5 ° C
   16.7 °
   13.8 °
   77 %
   2.2kmh
   98 %
   man
   20 °
   tirs
   20 °
   ons
   22 °
   tors
   26 °
   fre
   20 °

   Hvad er kursen på polske Zloty ?

   Hvad er den polske zloty værd ?

   DKK - Danish Krone
   PLN
   1,5922

   Hvor ligger Szczecin i Polen ?

   Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

   Polen

   Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

   Zachodniopomorskie

   Regionen Zachodniopomorskie Indbyggere: 1734 (tus.), Areal: 22902 km2, Amter: 18, Kommuner: 114 Kommer du med færge til Polen er dette område det første du stifter bekendskab med, Swinoujscie har en stor færgeterminal med forbindelser til København, Rønne og Ystad. Delstaten du er...

   LEAVE A REPLY

   Please enter your comment!
   Please enter your name here