Lubuskie

Indbyggere: 1024 (tus.), Areal: 13984 km2, Amter: 12, Kommuner: 83

Lubuskie regionen ligger i det vestlige Polen og regionen er kendt for de store skovområder. Der er mange jægere der besøger regionen på organiserede jagtrejser. Lubuskie er en af ​​de tyndest befolkede af alle polske regioner. 2/3 af regionens befolkning bor i byer og de største byer er regionshovedstæderne Gorzów Wielkopolski og Zielona Góra.

I regionen omkring Zielona Góra er der vinproduktion, men produktionen er faldet betydeligt siden det 19. århundrede. Et af de største polske destillerier opererer dog stadig i byen. Provinsens natur tiltrækker vandrere, cyklister, ryttere og kanosejlere til regionen. Syd for Międzyrzecz strækker sig et 30 km langt netværk af befæstninger bygget af tyskerne lige før Anden Verdenskrig. En del af det underjordiske netværk er udpeget som Nietoperek flagermuse reservat, Centraleuropas vigtigste, som har omkring 30.000 flagermus af 12 forskellige arter.

Lubuskie regionen var i Habsburg- og Luxembourg familierne eje indtil midten af ​​1700 tallet, hvor det blev indlemmet i Preussen. I 1871 en del af det tyske andet rige. Under Anden Verdenskrig fandt voldsomme kampe sted i 1945 langs linjen af ​​tyske befæstninger nær Międzyrzecz og omkring Kostrzyn fæstningen. De fleste byer i regionen blev stærkt beskadiget. I 1945 etablerede Potsdam-konferencen den polsk-tyske grænse langs Oder-Neisse-linjen. Mellem 1945 og 1947 blev den tyske befolkning tvunget til at forlade området, som blev genbosat af polakker.

Vigtigste byer i regionen

Gorzow Wielkopolski
Zielona Gora
Nowa Sol
Krosno