Om Pila

Pila (tysk: Schneidemühl) har cirka 75.000 indbyggere. De første omtaler af byen går tilbage til 1449. Kirkekilder angiver at der på stedet har været drevet et savværk samt at navnet på wojt, kongens repræsentant, var Paul. Dette beviser at Pila allerede på dette tidspunkt var en by, sandsynligvis etableret på grundlag af Magdeburger Recht. Senere kilder nævner endvidere et placeringsdokument udstedt af den Polske dronning Jadwiga, hvilket betyder at det stammer fra det 14 århundrede. Skt Johns kirken fandtes allerede i 1449.

I 1456 skrev Brandenburg Elector et brev til biskoppen i Poznan og Starosta (kongens regionale repræsentant) hvori han anklagede Pila borgere for at lave overfald på hans land. Pila var dengang en privat ejet by, i 1480 tilhørte den Maciej Opalinski som senere overgav byen til Kong Kazimierz.

Pila historie

Den 4 marts 1513 gav Kong Sigismund Pila en konstitution baseret på Magdeburger Recht, på den tid var byen en autonom kommune med egen jurisdiktion og organisation. Protokoller fra 1503 melder om at der på den tid var 153 huse i byen. Pilas byvåben stammer fra denne periode.

I 1605 gav Kong Sigismund Vasa Pila og Pila-ujscie distriktet til hans anden kone Constance, den gang var Pilas centrum det gamle marked og bygningerne var af træ undtaget kirken og formegentligt rådhuset. I 1626 blev byen offer for en stor brand, byen blev genopbygget efter stor indsats af Constance og efter design hendes sekretær der stod bag projekteringen af byen med dens meget rummelige form, som blev bevaret frem til 2den verdenskrig.

Den 24 juli 1655 blev byen indtaget af Svenske tropper og byen blev ikke sparet i løbet af de krige der fulgte (Nordiske krig, 7 års krigen).

Perioder med tilbagegang og ødelæggelser blev dog altid fulgt af rask handel og genopbygning. Frem til 1772 var Pila en kongelig by. I 1772 under Polens første deling kom byen under Preussisk styre. Perioden herefter var præget af en øgning i antallet af Tyske tilflyttere og en nedgang i antallet af den oprindelige Polske befolkning.

I 1834 blev byen endnu en gang ramt af en stor brand der bl.a betød at rådhuset med de kommunale arkiver nedbrændte. Under genopbygningen bevaredes det rummelige layout med mange nye bygninger blev konstrueret. I 1851 kom der ny kraft til byens udvikling idet byen fik jernbanen der forbandt Pila med Berlin og Bydgoszcz senere kom antallet af jernbanelinier op på 5 og i slutningen af århundreret var Pila en af de største byer i Poznan området og industrien fortsatte med at udvikle sig ligesom byen havde en stor garnision.

Slutningen på 1ste verdenskrig betød ikke at Pila kom tilbage til Polen, i 1920 gik grænsen et par kilometer syd for byen. Pila var på den tid sæde for myndighederne Poznan – Vest Preussen og som sådan fik byen et storby lignende præg, vicekonsulatet og senre konsulatet for den første Polske republik var placeret i Pila.

Under 2den verdenskrig blev Pila gjort til en del af det Pommerske Rampart fort, ved slutningen af krigen var byen erklæret som fæstningsby og blev først indtaget efter 2 ugers kampe. Ved krigsafslutningen var 75 % af byen i ruiner, i den centrale del af byen var 90 % lagt i ruiner.

I dag er Pila genopbygget og blev ved en administrationsreform i 1975 gjort til hovedstad i et amt som i den centralt styrede økonomi betød en indstrømning af kapital til udvikling og modernisering af byen.

Find rejser til Pila

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Pila

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Bydgoszcz I. J. Paderewski Airport

Bydgoszcz Airport Find flybillet til Bydgoszcz Airport information Nyttig information om Bydgoszcz lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Bydgoszcz ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Bydgoszcz ?, se kort og hvor...

Overnatning i Pila

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Turistinformation Pila

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

Turistinformation Pila

Her finder du information, kontaktoplysninger og kort til Pila turistinformation, der ved alt om og kan hjælpe dig til den bedste oplevelse på din ferie. Søger du mere generel information og inspiration til en ferie i Polen og regionerne skal...

“Must See i Pila”

Som tidligere nævnt er byen ved flere lejligheder blevet ødelagt af brand og krige, hvilket betyder at byen ikke har mange monumenter. Der er ikke nogen gammel bydel som ellers er karakteristisk for den slags byer, kirkerne i byen er heller ikke særlig gamle, de krigsødelagte mure af skt. Johns kirken blev revet ned i 1976 og er blevet erstattet med et hotel.

Men der er dog ting der er værd at se i Pila og omegn:

Staszic plads.

Tidligere en kavaleri træningsbane, senre hestemarked og i årene 1926-29 en plads hvorpå der blev bygget administrative bygninger. Politiskolen var dengang toldkammer og politimesterkontor, bygningen var ment som en substitut for et slot. Bygningen på den østlige side af pladsen husede forskellige kulturelle institutioner som bibliotek, teater og museum. Det nuværende rådhus husede dengang kontorer for den evangelistiske kirke og et finiansielt kontor.

Skt. Stanislaw kirke (Browarna 13). Neogotisk kirke bygget i 1895-96 af den evangelistiske menighed.

Den hellige families kirke. Neo-barok kirke bygget i årene 1912-15. De 2 tårne dominerer facaden med et interessant indgangsparti.

Skt. Anthony kirke (Ludowa 10). Bygget i årene 1929-30 efter tegninger af arkitekten Hans Herkommer fra Bauhaus skolen. Kirken er kendt for det 7 meter høje trækrucifix, det største i Europa lavet af et enkelt stykke træ.

Stanislaw Staszic museum (Browarna 18). I denne bygning som formegentlig var fødested for Pilas mest kendte indbygger gennem tiderne. Stanislaw Staszic var statsmand, forfatter og geolog. Bygningen blev ødelagt under 2den verdenskrig men er blevet genopbygget. Museet fortøller om Staszic liv, hans bøger og deres oversættelser.

By- og distriktsmuseum (Browarne 7) Her indsamles matriale vedrårende byens og egnens fortid. Bygningen var tidligere den Polske republiks konsulat.

Arsenalet (1 maj) opført i årene 1843-44 som arsenal, efter 2den verdenskrig er bygningen konverteret til beboelsesejendom.

Kuznik parken. I byens nordvestlige del ligger disse 96 ha. naturpark. Allerede før 2den verdenskrig var her parkområde, dette blev genoprettet i 1959 for at beskytte landskabet omkring Rudnickie søen. Vest for søen ligger morænebakker der fører mod søerne Duzy Kuznik og Maly Kuznik. Der er registreret 389 plantearter hvoraf mange er sjældne vandplanter.

Seværdigt i Pila omegn:

Skrzatusz. En landsby beliggende 12 km nordvest for Pila. Her finder du en barok kirke bygget i årene 1687-94 til minde om Kong Jan III Sobieski sejr i slaget om Wien.

Krajenka. St. Annes kirke opført i 1774 på stedet hvor engang lå Danaborski familiens palads. Ikke langt derfra finder du det klassisistiske Sulkowski palads fra det 19 århundrede.

Bialosliwie jernbanemuseum. Station og udendørs museum for historiske smalspors jernbaner.

Trzcianka. En by beliggende 24 km sydvest for Pila. Her finder du en række historiske huse fra begyndelsen af det 19 århundrede som minder om at byen engang var et af de største centre for tekstilvirksomhed. I byen finder du endvider et Wiktor Stachowiak museum med en regionalt orienteret udstilling.

Smolary. Naturreservat 16 km nord for Pila. Reservatet ligger ved Smolary søen og det tilstødende skov og sumpområde er udlagt til naturreservat med mange sjældne plantearter.

Zielona gora. Fredet skovområde beliggende 4 km sydvest for Wyrzysk, en meget hyggelig og malerisk by som er et besøg værd hvis man er på disse kanter. Skovområdet er beliggende på de nordlige skrænter af Debowa Gora bakkerne. Mange træsorter men hovedsageligt eg, i skovbunden findes mange sjældne plantearter, bl.a. flere arter af orkide familien.

Osiek. Et udendørs etnografisk museum. Krajna regionens byggestile og store udstillinger af møbler, gårde samt kulturelle og rituelle objekter. Osiek ligger ikke langt fra Wyrzysk.

Gå ud i Pila

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Pila

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Pila ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Piła
  light rain
  9.1 ° C
  9.1 °
  9.1 °
  70 %
  4.2kmh
  96 %
  tirs
  18 °
  ons
  18 °
  tors
  23 °
  fre
  24 °
  lør
  17 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Pila i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Wielkopolskie

  Regionen Wielkopolskie Fakta Indbyggere: 3361 (tus.), Areal: 29826 km2, Amter: 31, Kommuner: 226 Denne delstat, Wielkopolskie, Storpolen kaldes og den Polske stats vugge hvor man registrerede "Polsk historie " fra år 966. Polen var dengang regeret fra Poznan og i år 1000...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here