Om Olsztyn

Olsztyn (tysk: Allenstein) med ca 170.000 indbyggere blev grundlagt i midten af 1300 tallet, byen fik byrettigheder i 1353. Byen blev grundlagt omkring det slot man påbegyndte opførelsen af i 1334. Byen vokser meget hurtigt og bliver omgivet af bymure, Skt Jakobs kirken bliver opført i midten af 1300 tallet og regnes for at være et af de mest interessante gotiske bygningsværker i Polen. Snart er byen vokset så stor at der må opføres en ny bydel , snart bliver den gamle og nye bys bymure til en stor mur.

Olsztyn historie

Igennem tiderne er Olsztyn adskillige gange blevet ødelagt under de mange krige specielt i 1400 tallet. Slottet i Olsztyn spiller en vigtig rolle i krigene i starten af 1400 tallet. Under 13 års krigen skifter slottet hænder flere gange. I 1440 træder byen ind i den preussiske union og anderkender den Polske Konge som overhoved. Under 13 års krigen bliver byen indtaget af korsridderne men i 1466, som et resultat af Torun fredsaftalen, bliver byen en del af Polen.

Det næste århundrede byder på fremgang for byen der ligger strategisk rigtigt placeret på handelsruten mellem Warszawa og Königsberg denne fremgang varer helt frem til midten af 1600 tallet.

De store krige i 1600 og 1700 tallet kombineret med et pestudbrud der dræber næsten alle byens indbyggere betyder nedgangstider for byen, på trods af alle ulykkerne kommer byen dog på fode igen indtil 1772 hvor byen kommer under Preussisk herredømme hvilket påny betyder nedgangstider for byen.

I 1807 er Napoleon Bonaparte i byen og modtager en taknemmelighedsparade på byens torv.

Sidste halvdel af 1800 tallet byder påny for opgangstider for byen efter at jernbanen mellem Berlin og Königsberg kommer til Olsztyn, byen får bl.a et nyt hospital og ny skole. Indbyggertallet stiger i denne periode fra 4 til 25.000. I slutningen af 1800 tallet og i begyndelsen af 1900 tallet konstrueres utallige offentlige bygninger.

Selvom byen er et center for Polske nationalister vedbliver byen at være under Tysk herredømme efter afslutningen på 1ste verdenskrig. Under kampe ved afslutningen af 2den verdenskrig bliver store dele af byen ødelagt.

Find rejser til Olsztyn

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Olsztyn

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Gdańsk Lech Wałęsa Airport

Gdańsk Airport Find flybillet til Gdańsk Airport information Nyttig information om Gdańsk lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Gdańsk ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Gdańsk ?, se kort og hvor...

Lufthavn, Olsztyn-Mazury Airport

Olsztyn-Mazury Airport Find flybillet til Olsztyn Airport information Nyttig information om Olsztyn lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Olsztyn ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Olsztyn?, se kort og hvor langt...

Overnatning i Olsztyn

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Turistinformation Olsztyn

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Olsztyn”

Af de mest interessante bygningsværker i Olsztyn kan bl.a. nævnes:

Slottet, med 12 meter høje mure, er opført i midten af 1300 tallet og udvidet i 14 og 1500 tallet. I dag er der indrettet regionsmuseum på slottet.

Den sengotiske katedral fra 1400 og 1500 tallet.

Biskoppens palads fra 1700 tallet

Byportene der var en del af bymuren omkring byen (dele af bymuren er ligeledes bevaret)

Rådhuset fra 1600 tallet

Gå ud i Olsztyn

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Olsztyn

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Olsztyn ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Olsztyn
  overcast clouds
  22 ° C
  22 °
  22 °
  31 %
  4.1kmh
  98 %
  tors
  22 °
  fre
  22 °
  lør
  13 °
  søn
  10 °
  man
  16 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Olsztyn i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Warminsko-Mazurskie

  Regionen Warminsko-Mazurskie Indbyggere: 1468 (tus.), Areal: 24203 km2, Amter: 19, Kommuner: 116 Det Polske søområde strækker sig i et langt bælte fra Vistulafloden i vest til den russiske grænse i nord og øst. Området er naturmæssigt meget varieret med smukke konturer...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here