Om Malbork

Malbork (tysk: Marienburg) er en by i det nordlige Polen. Den blev hårdt ramt under 2. Verdenskrig og blev udsat for nogle af de mest destruktive slag 1945 havde at byde på. Byens gader er fyldt med mindesmærker til de mange liv som gik tabt under krigen, så besøgende kan se tilbage på begivenheden på deres egen måde. Her kan du læse lidt om, hvad du ellers kan lave i Malbork.

Malbork korsridderborg er europas største gotiske borg og er opført på Unescos liste over verdens kulturarv.

Kommer du til området omkring Gdansk så må du absolut ikke gå glip af et besøg på denne spændende attraktion. Her kan du for alvor føle historiens vingesus når du ser det imponerende borganlæg der ligger langs med Nogat floden. På slottet er der museum med forskellige udstillinger , det er dog ikke nødvendigt at besøge udstillingerne selv om det absolut tilrådes, man kan nøjes med rundvisning i borganlægget. Hvis du har lyst er det også muligt at bo på hotellet der ligger i tilknytning til borgen.

Malbork historie

Tidlig historie

Oprindeligt startede byggeriet i slutningen af 1200 tallet. Den 14 september 1309 flyttede ordenens stormester Siegfried von Feuchtwangen ordenes hovedkvarter til Malbork. Kort efter flytningen stod det klart at slottet ikke var i en stand der passede til dets nye rolle som hovedkvarter for ridderordenen.

I de næste 40 år var slottet under konstant ombygning og udvidelse og disse ombygninger gjorde stedet til et stærkt befæstet fort i dag kendt som den højeste del af slottet. Her findes f.eks også Vor Frues kirke og kapellet hvor stormestrene begravedes. Den mellemste del af slottet er bl.a. beboelseskvarterer hvor besøgende riddere fra europa kunne overnatte.
I starten af 1400 tallet blev endnu en del tilføjet til slottet , det der kaldes den nederste del , her var bl.a. opmagasineringsplads for kanoner og andet militært udstyr. Helle komplekset var omgivet af en mur der hang sammen med bymuren omkring Malbork by der lå syd for slottet.

Under 13 årskrigen erobrede Polakkerne Malbork i 1457 og styringen af borgen blev overtaget af kongens repræsentant , driften og vedligeholdelsen af slottet var dog forbundet med store omkostninger og det kneb med at få penge til vedligeholdelsesopgaverne. I 1675 kollapsede dele af sydfløjen. Først i midten af 1700 tallet var der penge til at få lagt nyt tag på den højeste del af slottet.

I begyndelsen af 1600 tallet blev dele af slottet officielt gjort til kongeslot. I 1772 blev Malbork indtaget af Preussiske tropper og de indtog slottet som kvarterer. Perioden markerede begyndelsen på næsten 20 års dekonstruktion af slottet. Der var i 1799 kræfter der forsøgte at standse dekonstruktionen ved at gøre opmærksom på slottets historiske værdier , men på trods af disse forsøg kom der samme år ordre fra Kong Friedrich Wilhelm III ordre til at omdanne slottet til militære magasiner og dette arbejde tog sin begyndelse i 1801 og ændrede dramatisk på slottets udseende.

I 1803 publicerede en Berliner avis en artikel skrevet af en ung student Max von Schenkendorf som kraftigt modsatte sig ødelæggelsen af dette middelaldermonument. Dette blev Malnork ‘ s redning idet en ny kabinetsordre blev underskrevet. Denne ordre standsede ombygningen af Malbork. Planer for genopbygningen af slottet dukkede op umiddelbart efter Napoleons tropper havde forladt Malbork. I 1816 dannedes Malbork rekonstruktions kommite og blot 1 år senere startede arbejdet med at rekonstruere slottet. Arbejdet med at rekonstruere slottet stod på i de næste 100 år. Arbejdet på at rekonstruere det mellemste slot indebar bl.a. rekonstruktion af østfløjen, rekonstruktion af Bartholomew kapellet, infermeriet og stormesterens kammer. Der blev indrettet museum i slottet hvilket tiltrak besøgende fra alle del af Tyskland.

Efter 1900

I 30ernes Tyskland blev Malbork ofte brugt af nazisterne til receptioner og fester , bl.a. var der planer om at bygge et stor amphiteater på østsiden af slottet , planer der dog aldrig blev ført ud i livet. I den store sal den 1 september 1939 , erklærede Gauleiter Forster officielt at områderne på vestbredden af Vistula var Tyske og han erklærede ligeledes at VestPreussen nu lå inden for sine tidligere grænser.

I samme sal i maj 1940 blev “Banderia Prutenorum” , korsriddernes fane taget fra Wavel slottet i Krakow , budt velkommen tilbage til Marienburg. Under 2den verdenskrig blev salen brugt til edsaflæggelser af unge mennesker til Hitlerjugend samt af soldater der skulle til østfronten. Både Malbork by og slottet led meget svære ødelæggelser i 1945. Der var heftige kampe mellem tyskerne og den røde hær hvilket resulterede i at næsten 80 % af den gamle by lå i ruiner ligesom store dele af slottets østlige dele var beskadiget.

Efter 2den verdenskrigs afslutning startede man nedrivningen af ruiner i Malbork gamle by og i starten af 50erne var der meget få gamle bygninger tilbage. Museet på slottet i Malbork blev grundlagt i 1961 og den første udstilling der åbnede i 1965 var den store imponerende ravudstilling. I december 1997 blev Malbork optaget på Unescos liste over verdens kultur arv.

Find rejser til Malbork

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Malbork

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Gdańsk Lech Wałęsa Airport

Gdańsk Airport Find flybillet til Gdańsk Airport information Nyttig information om Gdańsk lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Gdańsk ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Gdańsk ?, se kort og hvor...

Overnatning i Malbork

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Hoteller og lejligheder i Malbork

Overnatning i Malbork Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Malbork Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Malbork

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Malbork”

Malbork Slot

Malbork Slot blev bygget af Sankt Marias Hospitalsbrødre i 1400-tallet. Det endte med at blive en af brødrenes vigtigste slotte, da det blev hovedkvarteret for Vest Preussen. Byen spredte sig ud i området i takt med, at slottet blev stærkere og større. Efter mere end to århundreders konstruktion voksede tre adskilte slotte sig sammen til det vi nu kalder Malbork Slot.

Forsvarsstrukturerne

Visse dele af slotskomplekset udgjorde en del af forsvarsstrukturen som beskyttede byen mens den voksede. Selvom mange af befæstninger blev revet ned som tiden gik, men byen byder stadig på to tårnende porte, hvoraf den ene endda er fuldendt med en restaurant du fint kan spise på.

Skt. Johns Kirke

Selvom den ikke byder besøgende på samme gotiske charme som mange andre tilbedelsessteder i Europa, så er denne kirke fra det 13. århundrede utroligt fotogen. Hvis solen skinner en af dagene bør du gå indenfor, så du virkelig kan se, hvor flotte kirkens farvede glasvinduer er.

Gå ud i Malbork

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Malbork

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Malbork ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Malbork
  overcast clouds
  19.4 ° C
  19.4 °
  16.2 °
  61 %
  5.9kmh
  100 %
  man
  19 °
  tirs
  15 °
  ons
  16 °
  tors
  23 °
  fre
  19 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Malbork i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Pomorskie

  Regionen Pomorskie Indbyggere: 2198 (tus.), Areal: 18293 km2, Amter: 16, Kommuner: 123 Denne del af Polen består som Vestpommeren af flade landskaber og kystlinien ved Østersøen, her finder du også Polens nordligste punkt, Rozewice, med museum i fyrtårnet. Ved Leba finder du...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here