Indhold: Guide, Rejsetilbud, Terminaler, Turistinformation, Shopping, Vejrudsigt

Cityguiden hjælper dig til at finde det bedste i byen

polennu.dk - Nyheder fra Polen på dansk

Bliv klogere på polennu.dk

Om Krakow

Krakow er Polens 3de største by med ca. 740.000 indbyggere og hovedstad i regionen Malopolskie. Det er vel nok en af landets mest interessante byer. Seværdighederne ligger tæt i Krakow hvis historie går helt tilbage til stenalderen. I nyere historisk tid starter Krakows historie i 1257 hvor byen får sine byrettigheder og samtidig opføres bymuren omkring det der i dag er centrum af Krakow.

Krakow var en af de få Polske byer der slap gennem 2den verdenskrig uden nævneværdige ødelæggelser og dette nyder de hundredetusinder af turister der hvert år besøger byen godt af i dag. Det var f.eks her man optog Spielberg filmen Schindlers liste og det jødiske kvarter Kazimierz dannede naturlige kulisser til filmen.

Midt i Krakow ligger den berømte og meget charmerende markedsplads med den gamle markedshal, Sukiennice der er en af byens mest bemærkelsesværdige bygninger. Oprindeligt blev den 100 meter lange hal opført i år 1300. I dag kan de mange turistboder i markedshallen tilbyde smykker i guld, sølv og rav. Smukke skakspil i alle tænkelige størrelser og faconer samt skind og tekstiler. Det hele er til salg – set med turistøjne – til meget fordelagtige priser.

På markedspladsen finder du endvidere Mariakirken med det berømte fløjalter i guld. Alteret er Europas alter fra middelalderen. Hver dag kl. 12.00 åbnes alteret og afslører en skulpturgruppe udført med megen realisme. Det er også fra Mariakirken at en hornblæser hver fulde time blæser en fanfare ud mod de 4 verdenshjørner til minde om dengang en hornblæser reddede Krakow fra invasion.

Krakow var Polens officielle hovedstad indtil 1596 og er et vigtigt kulturcentrum. Byen regnes som en af ​​Europas smukkeste byer og den gamle bydel er UNESCO verdensarv.

Krakow historie

Tidlig historie

Stedet hvor Krakow ligger har været beboet i cirka 6.000 år. I middelalderen var Kraków et vigtigt handelscentrum på ruten mellem Rusland og Vesteuropa. Byen var hovedstad i det polske imperium fra 1038 til 1596, da kong Sigismund 3 Vasa flyttede hoffet til Warszawa. Krakow fik byens rettigheder i 1257. I 1333-1370 regerer kong Kazimierz den store, Wawel slottet opføres i Gotisk byggestil. I 1364 dannes universitetet, senere Jagiellonske universitet. Ægteskabet mellem dronning Jadwiga og kong Jagiello er begyndelse på mere en 4 århundredes Polsk-Litauisk stat.

Flytningen af ​​hovedstaden og svenskernes angreb på byen i perioden 1655-1657 dæmpede byens videre udvikling. I 1772-73 gennemføres den første deling af Polen. I maj 1791 genindføres kongedømmet kun for kort tid idet Polens anden deling gennemtvinges i 1792-93. I 1807-15 har Napoleon etableret en (uafhængig) stat i Warszawa der også inkluderer Krakow. Efter Napoleons nederlag og Wienerkongressen i 1815 bliver Polen påny delt og en stor del af Polen tilfalder Rusland. Krakow republikken bliver etableret men kun for at leve i kort tid fra 1815-46 hvorefter byen igen bliver en del af Østrig.

I 1794 var Kraków centrum for Tadeusz Kościusz oprør mod det russiske og preussiske styre. Efter Polens deling i 1795 tilhørte byen Østrig. Fra 1815 til 1846 var byen hovedstaden i Republikken Krakow. Efter revolutionen i 1846 blev byen atter indlemmet i Østrig. Sammen med Lviv var Kraków den vigtigste by i det østrigske Galicien. I perioden 1939-1945 var Kraków hovedstad for regeringen i det tysk besatte Polen. General Hans Frank havde hovedkvarter på Wawel.

18 jan. 1945 har den tyske hær har gjort store dele af Krakow klar til at blive sprængt i luften men byen udgår store ødelæggelser idet den Røde Hær under ledelse af Marskal Ivan Koniev undgår en artilleriduel med tyskerne og istedet foretager en overraskende knibtangsmanøvre.

Efter 1945

Krakow undgik ødelæggelser under anden verdenskrig og er i dag et vigtigt industricenter. Industrien ligger placeret i det nye industriområde Nowa Huta øst for centrum. Her opførte man i 1954 Polens største stålværk. Kraków er et af de største turistcentre i Polen. Cirka 9 millioner turister, heraf 2,5 millioner udenlandske, besøger byen hvert år.

Find rejser til Krakow

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse til Krakow ?

Kør selv bilferie til Krakow

Kør selv ferie til Krakow Oplev det sydlige Polen og Krakow i egen bil eller MC. Tag på kør selv ferie til Polen der stadig er et af europas billigste rejselande. Sov godt i Krakow Find inspiration til hvordan du kan komme...

Tog til Krakow

Togrejser til Krakow Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med tog, vi har indarbejdet et kort over togstationen i Krakow hvor du kan se hvor stationen ligger i forhold til centrum. Er der direkte tog til Krakow...

Togrejser i Polen

Togrejser i Polen De polske statsbaner Polskie Koleje Państwowe S.A. Centrala Al. Jerozolimskie 142A, 02-305 Warszawa Hvis du skal starte en togrejse i Polen og du ankommer med offentlig transport vil det bedste være: Direkte togforbindelser til Polen Der er ingen direkte tog fra København til Polen,...

Hvordan kommer du til Krakow

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Katowice Airport

Katowice Airport Find flybillet til Katowice Airport information Nyttig information om Katowice lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Katowice ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Katowice ?, se kort og hvor...

Lufthavn, Kraków J. Paul II International Airport

Kraków J. Paul II International Airport Find flybillet til Krakow Airport information Nyttig information om Krakow lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Krakow ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Krakow ?,...

Overnatning i Krakow

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo i Krakow ?

Hoteller og lejligheder i Krakow

Overnatning i Krakow Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Krakow Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Krakow

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Krakow byrundtur og historie

Krakow Videoguide Om Krakow Tænker du på en rejse til Krakow, så se med her hvor du kan komme med på en byrundtur til de mest spændende seværdigheder og oplevelser i Polens kulturelle hovedstad. Videoen er produceret af Rick Steves, nu...

Krakow set fra en drone

Krakow Videoguide Om Krakow Se Krakow fra oven i denne flotte rejsevideo, byen i fugleperspektiv. Find rejser til Krakow Find de billigste rejser og ophold Hvordan kan man komme til Krakow ? Turist i Krakow Vejret og vejrudsigten for Krakow Hvad hedder pengene i Polen ? Hvor i...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

Tandlæger i Krakow

Tandlæge i Krakow Populære tandklinikker i Krakow FAQ om tandbehandling i Krakow Tandlægerejser til Krakow Vil du holde tandferie i Krakow kan du herunder læse mere om Polen og byen og du kan se mere om rejser og ophold.

“Must See i Krakow”

Markedspladsen, Rynek

Krakows markedsplads, Rynek, der som regel imponerer de fleste førstegangs besøgende ved sin imponerende størrelse. Det er da også en af de største markedspladser i Europa.

Rundt omkring markedspladsen udspiller sig et spændende cafe- og restaurationsliv hvor mennesker og gadeartister fra hele verden mødes. Markedspladsen der er 200 * 200 meter stor er et af de få eksempler på byplanlægning i middelalderen der har overlevet til i dag.

På markedspladsen ser du i midten af pladsen Sukiennice, klædehallen, hvor tidligere der solgtes varer til byens borgere, i nutidens Krakow er det alt til turisterne der har overtaget markedsboderne.

Det vil være for meget at beskrive hver enkelt bygning der omgiver markedspladsen, næsten alle bygningerne der omkranser pladsen er seværdige så det anbefales at gå en tur hele pladsen rundt.

Mariakirken

Mariakirke hvorfra der hver fulde time blæses et signal der brat afbrydes til minde om den hornblæser der blev ramt af en pil gennem halsen da han blæste advarselssignal om et angreb på byen, men inden han døde nåede han at advare Krakows borgere om det forestående angreb på byen.

Ved siden af Mariakirken ligger Plac Mariacki hvor der står en fontæne, med en statue af en middelalderlig student. Fontænen blev skænket byen af håndværkere i 1958.

Nationalgalleriet, Rynek Glowny

Det er 1ste salen i den gamle Sukiennice er optaget af nationalgalleriet. For polakker er de vigtigste værker af Jan Matejko der malede billeder til fordel for den nationale stolthed.

2 af hans kendte værker finder du i dette museum , det ene viser Kong Sigismund der modtager de tyske korsridderes flag og våben efter slaget ved Grunwald i 1410 og det andet billede er general Kosciuszko der besejrer russerne med en bondehær ved Raclawice i 1794.

Rådhustårnet

Det eneste der er tilbage af Krakow oprindelige rådhus er dette 70 meter høje tårn der står lige ved siden af markedshallen. Du kan komme op i toppen af tårnet og undervejs ser du gamle fotografier af Krakow samt et lokale med en model af det gamle rådhus.

Skt Florians kirken

I den nordlige ende af Plac Jana Matejki finder du Skt Florians kirken som er en barok kirke der er opført i slutningen af 1600 tallet efter at den oprindelige kirke der stod på stedet var blevet ødelagt under Svensker invasionen. På midten af pladsen kand du se Grunwald monumentet til minde om Polakkernes sejr over de Tyske korsriddere i 1410. Det oprindelige monument blev sprængt i luften af tyskerne under 2den verdenskrig.

Når du står ved monumentet kan du se mod Barbikan og Florians porten der er rester af den oprindelige bymur omkring Krakows centrum. Opførelsen af bymuren blev påbegyndt i slutningen af 1200 tallet og ved slutningen af 1700 tallet var bymuren ca 3 kilometer lang og havde 47 tårne.

Biskoppen af Krakows palads

I ulica Franciszkanska nr 3, biskoppen af Krakows palads, det var her kardinal Karol Wojtyla, pave Johannes Paul II boede i årene 1964 – 1978.

Skt Peter og Paul kirken

En bemærkelsesværdige bygning, foran kirken ser du statuerne af de 12 apostle. Kirken blev grundlagt af kong Zygmunt III Waza og var den første barokke bygning i Krakow.

Skt. Andreas kirken

En af de ældste bevarede romanske bygninger i Krakow, kirken blev oprindeligt opført i årene 1079 – 1098.

Ulica Florianska

Ulica Florianska er en interessant gade læg specielt mærke til husene i nr. 7, 11 , 15 , 25 , 41 og 45. Borgerhusene i gaden har for de flestes vedkommende deres egne navne , f.eks huset under englene , husene under egernet o.s.v.

Juliusz Slowacki teateret

En kopi af den gamle opera i Paris. Teaterbygningen er opført i årene 1891 – 1893 og facaden er rigt dekoreret med skulpturer der repræsenterer poetri, drama, komedie, sang, dans, glæde og sorg.

Det jødiske kvarter i Kazimierz

Var oprindeligt en selvstændig by der blev anlagt af Kazimierz den Store i 1335 , først i 1868 blev bydelen en del af Krakow. Steven Spielbergfilmen Schindlers Liste blev optaget i denne bydel. Under 2den verdenskrig blev næsten alle indbyggere i bydelen dræbt af nazisterne. I dag er der opstået en meget stemningsfyldt bydel omkring bydelens centrale plads ul. Szeroka , hvor der er en del kosher restauranter.

Af de mest interessante seværdigheder i Kazimierz kan nævnes :

– Den gamle synagoge, museum for jødisk kultur, er opført i slutningen af 1400 tallet.
– Remu ‘ h synagogen, ul. Szeroka 40 , blev opført i midten af 1500 tallet.
– Isak synagogen er i dag indrettet til kulturcenter.

Wawel slottet i Krakow

Selve det store Wawel slot er delt op i forskellige mindre museer , nedenstående en kort gennemgang af de forskellige afdelinger på slotsområdet.

Kongelige sale :

Hvor du finder en stor samling af gobeliner. I mødesalen står tronstolen i midten af lokalet og buster af Krakowborgeres hoveder sidder i loftet. Det siges at disse buster er sat op således at Kongen tænkte på borgerne når han traf beslutninger.

Skat- og våbenkammer :

Her kan du se kronsværdet og visse af de kongelige juveler. Der er endvidere en ganske interessant samling af gamle rustninger.

Det tabte Wawel :

Her kan du se en udstilling omkring det Wawel der ikke er i dag , man bruger til gengæld bl.a. computeranimationer der viser f.eks 900 tallets Wawel.

Wawel katedralen :

Wawel katedralen har været kroningskirke for næsten alle Polske monarker. Oprindeligt er katedralen opført i 1000 tallet efter Krakow blev bispesæde. Det meste af byggeriet er dog opført i 1300 tals gotik hvor kiken blev udvidet. Katedralen er indvendig meget flot og fyldt med små kapeller og sarkofager. Det fleste sarkofager er, i overensstemmelse med middelalderens måde at placere sarkofagerne på , de må stå mod alteret , Dronning Jadwigas sarkofag er blevet placeret forkert, den er væk fra alteret. I krypten under katedralen finder du en lang række polske konger og dronninger og endvidere en række kendte militær og kultur personligheder ligger begravet her.

Zygmunt klokken

Det er en imponerende stor klokke lavet i 1520. Den vejer godt 11 tons og den har en diameter på mere end 2 meter. Den klang kan høres op til 50 kilometer væk. Zygmunt klokken ringer kun få gange om året : Påske søndag, Corpus Christi , 11 november og 3 maj samt ved ganske specielle lejligheder.

Øvrige museer i Krakow

Nationalgalleriet

Rynek Glowny, 1ste salen i den gamle Sukiennice er optaget af nationalgalleriet, for polakker er de vigtigste værker af Jan Matejko der malede billeder til fordel for den nationale stolthed. 2 af hans kendte værker finder du i dette museum, det ene viser Kong Sigismund der modtager de tyske korsridderes flag og våben efter slaget ved Grunwald i 1410 og det andet billede er general Kosciuszko der besejrer russerne med en bondehær ved Raclawice i 1794.

Pave museet

Ul. Kanonicza 19, dette er et museum tilegnet Pave Johannes Paul II og her har han boet 2 gange i sit liv , først som Karol Wojtyla da han var ung præst og senere som biskop. Du kan bl.a. se de gaver som pave Johannes Paul II har modtaget fra statsoverhoveder.

Bunkier Sztuki

pl. Szczepanski 33 a, dette er en af de få moderne bygninger i Krakows centrum , her kan du se udstillinger af moderne kunst , malerier og skulpturer.

Etnografisk museum

pl. Wolnica 1, er indrettet i byens gamle rådhus , nu huser museet en større samling omkring polsk kultur.

Historisk Museum

(Krzysztofory Paladset), Rynek Glowny 35 , med en stor udstilling historiske dokumenter fra Krakow samt udstillinger i tilknytning til Krakow historie.

Universitetsmuseet

Ul. Jagiellonska 15, universitetet er det 3de ældste universitet i Europa , grundlagt i 1364. En af de mest berømte studenter her var Nikolaus Kopernicus der startede sine studier på universitetet i 1492. På udstilling er bl.a. astronomiske instrumenter der har været brugt af Kopernicus.

Teknisk Bymuseum

ul. Sw. Wawrzynca 15, er indrettet i en gammel remise og her finder du en stor samling polsk producerede biler , gamle sporvogne samt motorcykler.

Manggha Centrum

Ul. M. Konopnickiej 26, Her finder du en stor flot samling af Japansk kunst. Samlingen blev samlet af Felix ” Manggha ” Jasienki , der opdagede den Japanske kunst under studier i Paris i 1880erne. Han samlede gennem hele livet og testamenterede sin samling til nationalmuseet der dog ikke havde plads til samlingen før Manggha museet åbnedes i 1994.

Muzeum Narodowe

al. 3 maja 1, Nationalmuseets afdeling i Krakow med forskellige skiftende udstillinger. De permanente udstillinger omfatter bl.a. dekorativ kunst og polsk 1900 tals kunst.

Czartoryski Museum

Ul Sw Jana 19 , det mest kendte kunstværk der er på udstilling er Leonardo da Vinci , ” Dame med hermelin “. Det er en af tre eksisterende Leonardo da Vinci oliemaleier. Forøvrigt et meget populært kunstværk der hænger i reproduktion i mange polske hjem.

Stanislaw Wyspianski Muzeum

ul. Kanonicza 9, er dedikeret til Stanislaw Wyspianski flotte arbejder. Han var mester i glasmosaikker og en del af hans forarbejder kan du se i museet.

Rådhustårnet

Rynek Glowny 1, det eneste der er tilbage af Krakow oprindelige rådhus er dette 70 meter høje tårn der står lige ved siden af markedshallen. Du kan komme op i toppen af tårnet og undervejs ser du gamle fotografier af Krakow samt et lokale med en model af det gamle rådhus.

OBS! Normalt er museer lukket om mandagen

Udflugter fra Krakow

Tur til Nova Huta

Når man så er blevet overvældet af Krakows gamle smukke bygninger, så kan man f.eks tage ud og studerede den socialistiske form for arkitektur i Nowa Huta bydelen.

I starten af 1950erne besluttede man at anlægge en socialistisk ”mønsterby”, denne by blev opført omkring det enorme Sendzimir stålværk (tidligere Lenin stålværket). Stålværket og andre omkringliggende virksomheder er årsag til en del problemer med forurening der sendes ind over Krakow og skader både mennesker og bygninger.

I Nowa Huta finder du den typiske socialistiske arkitektur hvor gaderne, geometrisk ordnet, udgår fra Plac Centralny. Enkelte ældre bygninger finder du dog også i Nowa Huta, bl.a. kirken i Klasztorna der er beliggende foran et 1700 tals kloster. Kirken er opført i 1466 og det er Polens eneste overlevende middelalder trækirke. Kirken er et besøg værd især på grund af de flotte 1300 tals malerier.

Gå ud i Krakow

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve i Krakow ?

More

  Shopping i Krakow

  Hvad er billigt i Polen ?

  Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

  I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

  Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

  Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

  Moms i Polen

  Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

  23 procent er den generelle momssats
  5 procent er momssatsen for fødevarer
  8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

  Åbningstider i forretninger

  Mandag til fredag 10 - 19
  Lørdag 10 - 14
  Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

  Åbningstider i indkøbscentre

  Mandag til fredag 10 - 21
  Lørdag 10 - 20
  Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

  Åbningstider på markeder

  Mandag til fredag 10 - 17
  Lørdag 10 - 14
  Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

  De bedste butikkker i Krakow ?

  More

   Hvordan er vejret i Krakow ?

   Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

   Krakow
   clear sky
   20.3 ° C
   21.1 °
   18.7 °
   86 %
   2.6kmh
   0 %
   søn
   20 °
   man
   30 °
   tirs
   30 °
   ons
   30 °
   tors
   32 °

   Hvad er kursen på polske Zloty ?

   Hvad er den polske zloty værd ?

   DKK - Danish Krone
   PLN
   1,5702

   Hvor ligger Krakow i Polen ?

   Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

   Polen

   Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

   Malopolskie

   Regionen Malopolskie Indbyggere: 3227 (tus.), Areal: 15107 km2, Amter: 19, Kommuner: 181 Malopolskie er for nogen nok den mest spændende og flotteste region at besøge, en by overskygger alle de andre, nemlig Krakow. Krakow er placeret på UNESCOS liste over uvurderlige...

   LEAVE A REPLY

   Please enter your comment!
   Please enter your name here