Hvornår er det helligdage i Polen ?

Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og deres betydning. Vi har også kort beskrevet de traditioner der knytter sig til helligdagene.

Nederst på siden har vi angivet de dage der fejres i Polen, men som ikke er nationale helligdage, f.eks lærenes dag, som er helligdag for lærere men ikke for andre.

Nytårsdag (1 januar)

Nowy Rok

Nytårsdag behøver formentlig ikke mange forklaringer, det er tømmermandsdag i Polen, nøjagtigt som i de fleste andre lande.

Helligtrekonger (6 januar)

Święto Trzech Króli eller Trzech Króli

Hvis man kigger nærmere på polske hoveddøre vil man på mange af disse se at uvorne unger har skrevet på døren, men nej sådan hænger det ikke sammen. Troende katolikker skriver på helligtrekongersaften bogstaverne K + M + B på deres hoveddør med viet kridt.

Påskedag (variabel)

Pierwszy dzień Wielkiej Nocy eller Niedziela Wielkanocna

Op til påske vil man kunne se mange komme ud fra kirken med en lille kurv i hånden. Til påske er det tradition at familien samles omkring et traditionelt morgenbord. Her vil der bl.a. stå en kurv med æg, skinke og peberrod. Denne kurv har man først været i kirken for at få velsignet.

2 Påskedag (variabel)

Drugi dzień Wielkiej Nocy eller Poniedziałek Wielkanocny

Denne dag er en dag mange turister har stiftet bekendtskab med på den hårde måde. Dagen kaldes også “våde mandag”. Her sprøjter polakkerne vand på hinanden, som et tegn på held og lykke. Oprindeligt sikkert en sød lille tanke med nogle få strint vand, men efterhånden, syntes mange, det har taget overhånd når unge går helt amok med spandevis af vand og, naturligvis, de helt vildt overdimensionerede vandpistoler – eller snarere vandkanoner.

Arbejdernes internationale kampdag (1 maj)

Święto Państwowe eller Święto Pracy

Officielt hedder dagen statshelligdag, men uofficielt kaldes den arbejdernes kampdag. Den første maj er fridag i Polen og det bliver som regel til en lang weekend eller friuge idet den 3 maj ligeledes er en helligdag, så på gode år kan det næsten blive til en hel friuge for mange.

Grundlovsdag (3 maj)

Święto Narodowe Trzeciego Maja eller Święto Konstytucji Trzeciego Maja

Polens forfatningsdag eller grundlovsdag er den 3 maj. Sammen med helligdagen den 1 maj giver det anledning til en lille eller hvis det falder rigtigt, en længere ferie for mange polakker.

Pinsesøndag (variabel)

Pierwszy dzień Zielonych Świątek eller Zielone Świątki

Da denne dag altid falder på en søndag (7 søndag efter påske) er det ikke alle der er klar over at det er en officiel helligdag, da alle søndage allerede er arbejdsfrie dage. Helligdage der falder på søndag giver i Polen ikke ret til en erstatnings fridag.

Kristi legeme, Corpus Christi (variabel)

Dzień Bożego Ciała eller Boże Ciało

Corpus Christi er 9 torsdag efter påske er en vigtig katolsk helligdag hvor troende går i optog til fire altre.

Maria himmelfart (15 august)

Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny eller Święto Matki Boskiej Zielnej

Maria himmelfart er en stor dag i f.eks Czestochowa hvor tusindvis af pilgrimme samles langs murene i helligdommen, Jasna Gora hvor de skal deltage i højtidsmessen.

Hærens dag, Święto Wojska Polskiego

Det er også den polske væbnede styrkers dag, der mindes slaget ved Warszawa i 1920

Allehelgens dag (1 november)

Wszystkich Świętych eller Dzień Zmarłych

Dette er en helligdag der afføder nogle af de største rejsedage i Polen. Stort set alle polakker skal på kirkegården og sætte levende lys på gravene og man rejser på kryds og tværs af Polen. TV stationer sender direkte udsendelser omkring trafiksituationen og veje ved kirkegårde afspærres. Hvis man ikke lige er med på hvad der foregår virker dagen og dagene op til 1 november som om trafikken i hele landet er gået amok.

Uafhængighedsdagen (11 november)

Narodowe Święto Niepodległości eller Dzień Niepodległości

National uafhængighedsdag fejres for at mindes årsdagen for gendannelsen af den anden polske republik i 1918. Efter krigene i slutningen af det 18 århundrede ophørte Polen med at eksistere som selvstændig nation i 123 år indtil afslutningen af første verdenskrig gjorde det muligt for landet at genopstå.

Juledag (25 december)

Pierwszy dzień Bożego Narodzenia

Julen er ikke anderledes i Polen end den er i Danmark, den 25 december er dagen hvor man skal spise og slappe af, det giver meget døde gader og stræder i alle byer.

2 Juledag (26 december)

Drugi dzień Bożego Narodzenia

Også den 26 december hører til en af de dage hvor mange bare slapper af, også en dag med døde gader og stræder.

Helligdagskalendere

Her kan du se kalendere med helligdage i Polen år for år, klik på det år, hvor du vil vide mere om og årskalender åbner.

Helligdage, kalender 2020

Helligdage i Polen 2020. Her kan du se hvornår der er helligdage i Polen i 2020. Dette er de officielle nationale helligdage, dage hvor du skal regne med at butikker m.v. er lukket. Hvis du vil vide lidt om traditioner og...

Helligdage, kalender 2021

Helligdage i Polen 2021. Her kan du se hvornår der er helligdage i Polen i 2021. Dette er de officielle nationale helligdage, dage hvor du skal regne med at butikker m.v. er lukket. Hvis du vil vide lidt om traditioner og...

Helligdage, kalender 2022

Helligdage i Polen 2022. Her kan du se hvornår der er helligdage i Polen i 2022. Dette er de officielle nationale helligdage, dage hvor du skal regne med at butikker m.v. er lukket. Hvis du vil vide lidt om traditioner og...

Helligdage, kalender 2023

Helligdage i Polen 2023. Her kan du se hvornår der er helligdage i Polen i 2023. Dette er de officielle nationale helligdage, dage hvor du skal regne med at butikker m.v. er lukket. Hvis du vil vide lidt om traditioner og...

Helligdage, kalender 2024

Helligdage i Polen 2024. Her kan du se hvornår der er helligdage i Polen i 2024. Dette er de officielle nationale helligdage, dage hvor du skal regne med at butikker m.v. er lukket. Hvis du vil vide lidt om traditioner og...

Specielle dage

Her kan du se liste med de mest kendte dage der fremgår af lovgivning men som ikke har status af national helligdag. Det kan være en fridag for specielle grupper.

27 januar: Arbejdsformidlingens dag
8 februar: Fængselspersonalets dag
2 maj: Flagdag, Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
4 maj: Brandmændenes dag
16 maj: Grænsepolitiets dag
24 juli: Politiets dag
15 august: Hærens dag, helligdag da den falder sammen med Maria himmelfart
1 september: Veteranernes dag
21 september: Toldernes dag
13 oktober: Paramedicinernes dag
14 oktober: Lærernes dag, Dzień Edukacji Narodowej, er en af de store af de dage der ikke er nationale helligdage, traditionel dag der blev oprettet i 1972, en glad dag ikke kun for lærerne, men så sandelig og måske i større grad for eleverne.
16 oktober: Pave Johannes Paul II dag, Dzień Papieża Jana Pawła II

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here