Om Gościkowo

Gościkowo, tidligere Paradyż (tysk: Paradies), er en landsby i Lubusz Voivodeship, i det vestlige Polen. Landsbyen ligger 44 km nord for Zielona Góra og 49 km syd-øst for Gorzów Wielkopolski. I det 13. århundrede blev landsbyen kendt som Gościchowo, som er kilden til det moderne navn. I 1230 tildelte Mikołaj Bronisz området til cistercienserne, der gav det det latinske navn Paradius Matris Dei, hvorfra Paradyż og Paradies stammede.

Paradyz er et gammelt Cisterciner kloster som munkene i tidligere kaldte Paradisus Sanctae Marie, Paradisus Martis Dei.

Klosterets historie starter i 1230 hvor Cisterciner munkene fik tildelt jorden hvorpå klosteret ligger. Kort fortalt går Cisterciner munkenes liv ud på et liv i fattigdom og arbejde. Munkenes hoved arbejdsområder var håndværk , landbrug og arkitektur. Munkene var endvidere meget belæste , klosterets bibliotek var Polens største i 1400 tallet. Munkene på klosteret tog sig af de omkringboende og lærte dem bl.a. nye landbrugsmetoder ligesom de tog af de svage og syge i samfundet.

De første 12 munke kom til Paradyz sammen med deres abbed Henric den 2 februar 1234 hvorpå de begyndte at opføre en kirke til ære for Maria og helgenen Martin. Indtil midten af 1500 tallet var der tyske abbeder på klosteret men i 1588 blev den første Polske abbed udnævnt.
I 1633 blev kirken ødelagt af en voldsom brand som ligeledes ødelagde dele af klosterets arkiver. Kirken blev genopbygget i 1750. Imod slutningen af 1700 tallet kom der flere nye bygninger til , hele klosteret fik senbarokke dekorationer. Et ur blev placeret på de 2 nybyggede 57 meter høje kirketårne – urværket gik i gang efter 300 år den 16 oktober 1998.

Efter Polens 2den deling i 1793 befandt klosteret sig pludselig på Preussisk område og fra da af startede et konstant modarbejde mod den Polske abbed. I 1834 konfiskerede den Preussiske regering klosterets jorde og munkene fik ordre til at forlade klosteret. Fra 1836 – 1944 tilhørte klosteret forskellige uddannelses instutioner , under 2den verdenskrig havde Luftwaffe en udviklingsafdeling i bygningerne.

Efter 2den verdenskrigs afslutning dannede en gruppe præster et hjem for forældreløse i bygningerne. Den 6 september 1952 blev der indrettet præsteseminar i bygningerne.

Find rejser til Gościkowo

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Goscikowo

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Overnatning i Goscikowo

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Turistinformation Goscikowo

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Goscikowo”

 

Gå ud i Goscikowo

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Goscikowo

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Goscikowo ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Gmina Świebodzin
  overcast clouds
  13.8 ° C
  13.8 °
  13.2 °
  69 %
  2.8kmh
  100 %
  tirs
  19 °
  ons
  20 °
  tors
  26 °
  fre
  23 °
  lør
  20 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Goscikowo i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Lubuskie

  Regionen Lubuskie Indbyggere: 1024 (tus.), Areal: 13984 km2, Amter: 12, Kommuner: 83 Rutebeskrivelser: E65 i sydlig retning Gorzow Wlkp - Zielona Gora Efter du er kommet igennem Gorzow Wlkp. fortsætter du i sydlig retning ad E65 mod Zielona Gora. Ca. 30 kilometer efter Gorzow...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here