Om Elblag

Elblag (tysk: Elbing) med 130.000 indbyggere er hovedstad i delstaten og ligger ved floden Elblag, byen er et af de vigtigste industrielle centre i regionen.

I det 9 århundrede var der her både havn og bosættelse af købmænd og håndværkere under navnet Truso. Efter at den tyske ridderorden havde erobret områderne i det nordlige Polen påbegyndte de bygningen af en borg ved floden. Denne borg skulle tjene som støtttepunkt for den videre ekspansion. Omkring borgen voksede byen, med bl.a tilflyttere fra Lübeck. I 1246 fik Elblag sine byrettigheder , byen blev , til dels på grund af sin gunstige placering, medlem af Hanseunionen i 1358.

Til 1309 var Elblag sæde for stormesteren for den tyske ridderorden , efter at korsridderne havde besejret Danzig og derpå forlagde hovedsædet til Malbork mistede byen dog en del af sin industrielle og politiske betydning, endvidere blev tilgangen til havet besværliggjort af tilsanding af flodmundingen.

Efter af ridderordenen havde tabt slaget ved Grunwald erobrede byens borgere egenhændigt borgen og forærede den som gave til den polske konge. I 1440 indtrådte byen Elblag i det Preussiske forbund. I årene 1466 – 1772 tilhørte Elblag Polen og den polske Kong Sigismund gjorde byen til en vigtig krigshavn men byen havde nu fået skarp konkurrence af Köningsberg (Kaliningrad) der udviklede sig stærkt i disse år, byens havn havde nu meget skarp konkurrence fra Danzig (Gdansk) der i forhold til adgangen til Østersøen var meget bedre beliggende og i 1618 forlader byen hanseunionen.

I 1600 tallet og i starten af 1700 tallet blev byen gentagne gange ødelagt af både Svensk og Russiske tropper. Ved Polens første deling kom byen under Preussisk herredømme og tabte i den forbindelse mange af sine rettigheder.

Fra midten af 1800 tallet tog industrialiseringen voldsomt fart startende med etableringen med det der senere skulle blive en verdensberømt lokomotivfabrik og skibsværft. I slutningen af 1800 tallet blev mange kendte virksomheder oprettet i Elblag, bl.a. europas største cigarfabrik og et af Tysklands største mejerier.

I 1945 holdt tyskerne i byen stand fra den 23 januar til den 10 februar, under bombardementet af byen blev næsten hele det historiske centrum lagt i ruiner.

Find rejser til Elblag

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Tog til Elblag

Togrejser til Elblag Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med tog, vi har indarbejdet et kort over togstationen i Elblag hvor du kan se hvor stationen ligger i forhold til centrum. Er der direkte tog til Elblag...

Hvordan kommer du til Elblag

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Gdańsk Lech Wałęsa Airport

Gdańsk Airport Find flybillet til Gdańsk Airport information Nyttig information om Gdańsk lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Gdańsk ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Gdańsk ?, se kort og hvor...

Overnatning i Elblag

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Hoteller og lejligheder i Elblag

Overnatning i Elblag Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Elblag Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Elblag

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Elblag”

Skt. Maria kirken

Kirken blev grundlagt i 1246 af dominikanermunke og som klosterreglerne foresagde blev kirken opført uden tårn.

Skt. Nikolaj kirken

Kirken er en gotisk kirke opført i 1260 og blev tilegnet søfolkenes skytsengel. Det oprindelige tårn blev ødelagt af brand i 1777 og blev erstattet med et nyt 95 meter højt tårn som var det mest fremtrædende bygningsværk i byen.

Helligånds hospitalet

Hospitalet blev stiftet i 1242 med legater fra Wilhelm von Modena og korsridderordenen. Hospitalet fungerede i årene 1291 – 1454 som hovedhospital for korsridderordenen og blev derefter ført videre som hospital af bystyret. Kernen i murværket stammer fra 12 og 1300 tallet mens den enskibede kirke uden tårn blev genopført efter sammenstyrtning i 1621. Specielt interessant er et kik ind i gården med trætrapperne til de øvre etager.

Agnes Miegel skolen

I 1535 grundlagde den Hollandske flygtning Wilhelm Gnaphaus efter ordre fra bystyret det første protestantiske gymnasium i Preussen i dette tidligere kloster.

Markedsporten

Markedsporten blev opført i 1319. Den kvadratiske barokke tårnbygning var oprindeligt det indre tårn i bymuren.

Gamle marked

Gamle marked var den bredeste og den længste gade i den gamle by og var hoved handelsgade i byen.

Nye Rådhus

Det gamle rådhus stod fra 1319 til 1777 hvor det brændte sammen med Nikolaj kirken , herefter opfærtes det nye rådhus der i nuværende form stammer fra 1894. Det er opfært i den typiske tyske renaissance stil og de mange tårne skulle gøre det ud for de tårne som Elblag på det tidspunkt ikke havde mange af.

Slottet

Slottet i Elblag er opført i 1300 tallet og huser i dag et museum.

Gå ud i Elblag

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Elblag

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Elblag ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Elblag
  overcast clouds
  6.1 ° C
  6.1 °
  6.1 °
  90 %
  1.8kmh
  91 %
  man
  17 °
  tirs
  14 °
  ons
  14 °
  tors
  20 °
  fre
  21 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5922

  Hvor ligger Elblag i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Warminsko-Mazurskie

  Regionen Warminsko-Mazurskie Indbyggere: 1468 (tus.), Areal: 24203 km2, Amter: 19, Kommuner: 116 Det Polske søområde strækker sig i et langt bælte fra Vistulafloden i vest til den russiske grænse i nord og øst. Området er naturmæssigt meget varieret med smukke konturer...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here