Om Chelmno

Chelmno (tysk: Kulm) har i dag ca 20.000 indbyggere og ligger meget smukt hævet over Wisla floden. Hvis du kommer forbi Chelmno på din vej har du mulighed for at stifte bekendskab med en meget velbevaret gammel middelalderbydel. Bl.a. er bymuren med ikke mindre en 17 tårne bevaret , første dele af bymuren blev opført i 1200 tallet.

Chelmno var de Tyske korsridderes første tilholdssted da de ankom til Polen, men stedets historie går helt tilbage til 4000 f.k.

Chelmno historie

I 1065 finderskriver man for første gang om byen i et Latinsk dokument , byen omtales da som Culmen. I 1226 bringer den Mazuriske Prins Konrad korsridderne til Chelmno land hvor de i 1232 bygger et slot og en by.

I 1233 får byen rettigheder kaldet Chelmno rettighederne. Dette er et dokument der var inspiration for ca 200 Polske byer, dokumentet udfærdigedes af stormesteren for ridderordenen Herman von Salza og den lokale repræsentant Herman Balk. Dokumentet var, for indbyggerne, meget favorabelt idet det lignede de Tyske Magdeburg statutter, dokumentet gav byen ret til at vælge sit eget bystyre, ridderordenen forbeholdt sig dog retten til at være med i de vigtigste beslutninger samt at godkende lokalt valgte borgmestre. Borgernes ret til at vælge deres egne repræsentanter til bystyret var en forbedring af Magdeburg statutterne idet ikke engang Magdeburg besad sådanne rettigheder. Byen bliver medlem af Hanseunionen og byen blomstrer gennem de næste 100 år, byen er vigtigt for transithandel.

I 1410 deltager Chelmno regimentet i slaget ved Grunwald (tysk: Tannenberg). I 1466 kommer Chelmno tilbage til Polen efter at 13 års krigen ender med underskrivelsen af den 2den Torun fredsaftale.

I det 16 og 17 århundrede blomstrer byen i et økonomisk boom , bl.a. kommer Skotske og Hollandske købmænd til byen. I 1700 tallet går det dog stærkt tilbage for byen idet økonomien er ødelagt af de mange krige. I 1708 bliver byen endvidere hårdt ramt af pest som medfører at indbyggertallet daler kraftigt. Den 13.09.1772 i forbindelse med Polens 1ste deling bliver Chelmno en del af Preussen. Den 22.01.1920 kommer Chelmno endnu en gang ind under det Polske rige da Polske tropper indtager byen.

Find rejser til Chelmno

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Hvordan kommer du til Chelmno

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Bydgoszcz I. J. Paderewski Airport

Bydgoszcz Airport Find flybillet til Bydgoszcz Airport information Nyttig information om Bydgoszcz lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Bydgoszcz ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Bydgoszcz ?, se kort og hvor...

Overnatning i Chelmno

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Turistinformation Chelmno

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

“Must See i Chelmno”

 

Gå ud i Chelmno

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Shopping i Chelmno

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Chelmno ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Chełmno
  scattered clouds
  23 ° C
  23.5 °
  20.7 °
  33 %
  1.2kmh
  43 %
  man
  23 °
  tirs
  24 °
  ons
  27 °
  tors
  28 °
  fre
  31 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,5702

  Hvor ligger Chelmno i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Kujawsko-Pomorskie

  Regionen Kujawsko-Pomorskie Indbyggere: 2.100 (tus.), Areal: 17970 km2, Amter: 19, Kommuner: 144 Denne del af Polen er ganske interessant med en mængde historie , det var bl.a. her i regionen at korsridderne huserede i middelalderen. Største byer i regionen : Bydgoszcz Torun Grudziadz Wlochawek Inowroclaw

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here