Szczecin

Home  /  Polen  /  Current Page
×Details

Szczecin
Polen
Get Directions →

Szczecin (Tysk: Stettin) med cirka 460.000 indbyggere er polens 7 største by og hovedby i det nordvestlige Polen

Szczecin er en stor havnebyen, der ligger ved Oderfloden ikke langt fra den tyske grænse.

Fra den nærliggende by Swinoujscies havn er der færgeforbindelse til Ystad i Sverige, under en times kørsel fra København.

Under Anden Verdenskrig blev ca. 80% af byen blev ødelagt af bomber.

Szczecin er et vigtigt trafikalt knudepunkt og transitcenter. Udover et pulserende erhvervsliv, byder Szczecin på smukke, grønne omgivelser og er desuden præget af ungdom, med de mange studerende på byens universiteter og højere læreanstalter.

For mange århundreder siden tilhørte denne region Gryf dynastiet. Szczecin har haft en omtumlet historie der har betydet at byen har været underlagt, i nævnte rækkefølge, en række lande som Danmark, Sverige, Preussen, Frankrig, Tyskland og Polen.

Den røde tråd

Når du går gennem byen, kan du opleve en stiplet rød linje, som løber langs med fortovet, og hvis betydning er et mysterium for mange mennesker.

Linjen markerer en turistrute, som kan føre dig til de vigtigste seværdigheder i Szczecin (Stettin).

På en spadseretur, der kan vare nogle timer, kan du besøge den gamle markedsplads og opleve dens spændende seværdigheder.

Ruten starter i nærheden af hovedbanegården (Dworzec Glowny PKP) og fører rundt til 42 attraktioner. Mange mennesker, der besøger byen, vil uden tvivl sætte pris på den hjælp, de får af den særlige rutevejledning, som er ”trykt” på polsk, engelsk og tysk. De Pommerske Fyrsters Slot (Zamek Książąt Pomorskich) er et turistmål, der skal opleves. Engang var slottet residens for det aristokratiske, pommerske Grif-Dynasti. Under de allierede luftangreb i 1944 blev det stærkt beskadiget, men genopbygget efter krigen i den oprindelige renæssancestil. Slottet har fem fløje, to gårde og fire fremtrædende tårne, der rejser sig mod himlen, og hvorfra man kan se hele byens centrum. Det er værd at dvæle lidt i den største gård, under det astronomiske ur, som har “talt tiden” siden 1693. Kendere af tidligere tiders arkitektoniske stilarter vil glæde sig over den unikke byport, som stammer fra det 18. århundrede, og hvis rigt ornamenterede facader ligner triumfbuer. Sankt Jakobs Katedral er et andet sted, der er værd at besøge. Den stammer tilbage fra det 12. århundrede, er blevet ombygget flere gange og rummer et meget imponerende interiør. Der er gotiske treenighedssøjler, en krypt fra barokken, en døbefont og mange epitafier. Under alteret er et helgenskrin med relikvier af Skt. Otton. På den østlige væg ses Vestpommerns største glasmosaik (87 kvm.), der viser Jomfru Maria med spædbarnet, Helligånden og andre figurer, som er en del af historien om kirken i Szczecin (Stettin) området. Foran katedralen kan man se klokken, der kaldes “Den store Klokke“ (“Wielki”). Den stammer fra 1682.

Huset på hjørnet af Farna-Gaden (ul. Farna) og Mariacki-Pladsen (pl. Mariackiego) er særligt interessant, fordi det var her, Sophie Augusta Frederica von Anhalt-Zerbst, den senere kejserinde Catherine II af Rusland, blev født, den 2. maj 1729.

 

+Related
+Meta

Posted: 23. juni 2014

Author:

Category: Polen

Tags: , ,